Linn üürib Toompea keldri gravimeetria jaamale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toom-Kooli 9
Toom-Kooli 9 Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Linnavalitsus võtab homsel istungil vastu korralduse, millega antakse Tallinna Tehnikaülikoolile 1. märtsist kümneks aastaks üürile Toom-Kooli 9 keldrikorrusel asuvad äriruumid, kus tegutseb Tallinna gravimeetria jaam.


Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen nentis, et võttes arvesse gravimeetria jaama spetsiifikat, senist tegevust ning lähtudes kõrgteaduse olulisusest ja edasisest arengust Tallinna Tehnikaülikoolis, otsustab linn anda Toom-Kooli 9 keldrikorruse äriruumid üürile kümneks aastaks, vahendas Raepress.



Äriruumid üldpinnaga 118,3 ruutmeetrit antakse üürile rendihinnaga 20 krooni ruutmeetri eest kuus.

Tallinna gravimeetria jaamas tehakse juba 40 aastat maa gravitatsiooni loodeliste variatsioonide mõõtmisi. Jaam on ainus omalaadne Baltikumis. Jaam on ka rahvusvaheliselt registreeritud ning jaama mõõtmistulemused asuvad Maa Loodete Rahvusvahelise Keskuse andmepangas, kus neid kasutatakse maa mudelite täpsustamiseks.

Jaama põhiinstrumendiks on termosteeritud keldriruumis asuv moderniseeritud saksa (seismo)gravimeeter Askania, mis mõõdab miljardikosa raskuskiirendusest. Arvutisse viidud andmehõivesüsteem nopib näidud üles iga 20 sekundi tagant ja salvestab need elektroonselt; nõnda ööpäev läbi ja aastate viisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles