Prokuratuur lõpetas Põhja-Tallinna linnaosavanema kriminaalasja

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Tammemägi reklaamplakat.
Karin Tammemägi reklaamplakat. Foto: http://www.herkel.net

Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas esmaspäeval Põhja-Tallinna linnaosa vanema Karin Tammemägi tegevuse suhtes alustatud kriminaalmenetluse, mille käigus uuriti võimalikku omastamist ja pistise võtmist.

Kriminaalasi lõpetati kriminaalmenetluse aluse puudumise tõttu, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur. Samas edastas prokuratuur osa uurimismaterjalidest politseile, et kaaluda väärteomenetluse alustamist poliitilise välireklaami keelu võimaliku rikkumise asjus.

Tammemäge kahtlustati 11 791,17 euro Tallina linna raha omastamises 2011. aasta riigikogu valimiste kampaania läbiviimiseks ja 264,4 euro suuruse pistise võtmises ühelt ettevõtjalt, keda kahtlustati omakorda talle pistise andmises.

Uurimisel tuvastati, et Tammemägi tellis 2010. aasta detsembris Põhja-Tallinna valitsuse nimel linna raha eest 10 000 Põhja-Tallinna valitsuse logoga seinakalendrit ning korraldas 2011. aasta jaanuari lõpus tervisepäeva, mille reklaamimiseks valmistati 100 plakatit ja 4000 kutset. Kõigil neil trükistel oli kesksel kohal Tammemägi foto.

Ekspertiisi hinnangul on arvestades trükiste kujundust, arvu ning valmistamise ja levitamise aega tegemist Tammemägi isikliku valimisreklaamiga. Kuivõrd trükised telliti Põhja-Tallinna valitsuse kulul, kahtlustati Karin Tammemäge linna vara omastamises.

Kannatanu esindaja, Tallinna linna õigusdirektor Priit Lello ütles aga ülekuulamisel, et linnale ei ole kahju tekitatud, sest selliste ürituste korraldamine ja reklaamimine ning seinakalendrite hankimine on üks osa linnaosavalitsuse tavapärasest tegevusest.

Tallinn kahju ei näe

Tallinna linna esindaja ütlusi arvestades asus prokuratuur seisukohale, et tervisepäeva korraldamine ja reklaamimine ning seinakalendrite tellimine linnaosavalitsuse eelarvest on iseenesest põhjendatud. Uurimisel ei ole ka tuvastatud, et Tammemägi fotode asendamine muude kujunduselementidega oleks trükiste hinda vähendanud.

Kindlasti oleks kulutusi vähendanud ürituse reklaamimine väiksemas mahus, samuti kalendrite väiksem trükiarv, kuid reklaami mahu ja kalendrite arvu põhjendatuse üle otsustamine ei kuulu õiguskaitseasutuste pädevusse. Selline õigus on vaid vara omanikul ehk Tallinna linnal.

Prokuratuur nendib kriminaalasja lõpetamise määruses, et kui vara omanik peab selle arvelt tehtud kulutusi põhjendatuks, siis ei ole menetlejal õigust astuda omaniku asemele ning otsustada tema eest, et tegemist ei ole otstarbeka vara kasutamisega. Seda ka juhul, kui vara omanik on riik, kohalik omavalitsus või avalik-õiguslik juriidiline isik.

Prokuratuur ei näe ka mõistlikke võimalusi lisatõendite kogumiseks, sest kannatanu seisukohta, mille järgi ei ole tema vara omastamist toimunudki, ei ole täiendavate uurimistoimingute abil võimalik ümber lükata.

Võimaliku pistisekuriteo uurimisel tuvastati, et Karin Tammemäele riigikogu valimisteks plakateid ja visiitkaarte müünud ettevõtja kulutas nende valmistamisele 392,4 eurot, aga esitas Tammemäele ainult 128 euro suuruse arve. Kahtlustuse järgi oli nende kahe summa vahe 264,4 eurot pistis selle eest, et Tammemägi on linnaosa vanemana tellinud sellelt samalt ettevõtjalt ka linnale teenuseid ja teeb seda ka tulevikus.

Uurimise käigus kogutud tõendid ei kinnita aga seda, et Tammemägi osutas ettevõtjale selle raha eest ametisikuna vastuteeneid. Teadaolevalt ei andnud ettevõtja Tammemäele kunagi mõista, et teeb talle isikliku soodustuse vastutasuna selle eest, et Põhja-Tallinna valitsus kasutab tema firma teenuseid.

Põhja-Tallinna valitsus tellis selle ettevõtja firmalt töid kuuel korral kokku 3 373,48 euro eest. Pärast seda, kui Tammemägi sai soodsama hinnaga valimismaterjalid, osutas see firma Põhja-Tallinna valitsusele teenuseid vaid ühe korra.

Prokuratuur märgib, et soodustuse tegemine on majandustegevuses üldiselt aktsepteeritud kliendi lojaalsuse kujundamise ja säilitamise võte, mis ei viita otseselt kuriteole. Lisaks on oluline see, et Tammemägi küsis hinnapakkumist ka ühelt teiselt ettevõttelt, mis pakkus talle reklaammaterjale soodsama hinna eest, kui kahtlusalune ettevõtja.

Kahtlustatavana üle kuulatud ettevõtja põhjendas ise Tammemäele tehtud allahindlust sellega, et Tammemägi on tema ammune tuttav ja perekonnasõber ning osa valimismaterjale osutus praagiks.

Lisatõendite kogumine enam kui aasta tagasi aset leidnud sündmuse kohta, kus tuvastamata on kahe inimese vaheliste kokkulepete olemasolu, ei ole prokuratuuri hinnangul täiendavate uurimistoimingutega võimalik.
Seetõttu otsustas prokuratuur lõpetada uurimise kriminaalmenetluse aluse puudumise tõttu nii võimaliku omastamise kui ka pistisekuriteo episoodis.

Samas asus prokuratuur seisukohale, et tervisepäeva reklaamplakatite paigutamine avalikku linnaruumi võis rikkuda aktiivse valimisagitatsiooni ajal kehtivat poliitilise välireklaami keeldu ja prokuratuur edastab materjalid politsei- ja piirivalveamet korruptsioonikuritegude büroole, et kaaluda väärteomenetluse alustamist.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi kaitsepolitseiamet ja seda juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Tammemägi peab uurimist jandiks

«Olin kindel, et see farss, eesti keeles jant, just nii lõppeb. Üllatuseks oli pigem see, et õiguskaitseorganid seda eile tegid, arvasin, et venitavad ikka kohalike valimisteni välja,» ütles Põhja-Tallinna linnaosa vanema Katrin Tammemägi. Ta lisas, et selliselt kokkuklopsitud «kriminaalasi» ei saanudki süüdistusega päädida.

Linnaosa juhi sõnul jäävad õhku mitmed küsimused, kuigi prokuratuur nõustus täielikult tema esindaja vandeadvokaat Aadu Lubergi taotlusega ja lõpetas kriminaalasja igasuguse aluse puudumise tõttu.

«Olles tutvunud põhjalikult minu kohta kapo poolt koostatud toimikuga, olen kindel, et mingil põhjusel on osa menetlustoiminguid jäätud selles kajastamata ja kogu tegevus oli suunatud ehk vastust ootab küsimus - kes oli tellija? On kahetsusväärne, et sellisel viisil kulutatakse riigi raha, kahjustatakse inimeste tervist ning raisatakse meie kõigi tööaega,» sõnas Tammemägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles