Angaar saab viimast lihvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedeseks avamispeoks tuleb tolm vesilennukite angaaridest kokku pühkida ning allveelaev Lembit puhtaks pesta. 


Reede õhtul kell seitse avatakse pidulikult Tallinna Lennusadama täielikult renoveeritud vesilennukite angaarid. Praegu käivad viimased tööd, millest ühed mahukamad on peaeksponaadi, allveelaeva Lembit pesemine ja kogu tohutu ruumi tolmust puhastamine.

Eile keskpäeval käis vesilennukite angaarides kibe askeldamine. Enamik eksponaate oli juba kolme üüratu kupli alla toimetatud, kuid väljas ootasid veel sissevedamist ja paikapanemist mõned meremiinid.

Allveelaeva Lembit pardal pandi just ühele mehele kinnitusrihmu külge, et ta saaks allapoole laskuda ja legendaarse laeva äsja värvitud kere sinna kogunenud tolmust puhtaks pesta. Teine töömees askeldas samal ajal pesemisvahenditega Lembitu pardal.

Lennusadama turundusjuhi Triin Visnapuu sõnul ongi üks suuremaid töid enne vesilennukite angaaride avamist kogu tohutu ruumi ja eksponaatide puhastamine tolmust, et kogu krempel avaõhtul läigiks nagu prillikivi.

Kolm tasandit

Alates laupäeva hommikul kella kümnest saavad kõik huvilised tulla uudistama vesilennukite angaaride eksponaate. Esialgu jääb ekspositsioon avatuks 33 tunniks järjepanu.

Angaarides on kolm tasandit, mis piltlikult öeldes asuvad vee all, vee peal ja vee kohal. Kaks ülemist neist on paigas, paari lähema päeva jooksul vajab lõplikku lihvi just merepõhi, kuhu on vaja paigaldada viimased meremiinid.

Muuseumikülastus algab veepealsest tasandist, kus veel eile reguleeriti elektroonilist väravat. Nimelt ei ole angaarides vaja osta mingit paberpiletit, külastajale antakse elektrooniline kaart, millega ta väravast läbi saab ja millega on võimalik angaarides ka muul viisil toimetada.

Angaarides hakkab tööle ka kohvik, kus Kalamajas jalutavad inimesed või kohalikud elanikud saavad kohvi juua ja sooja toitu süüa. Nii ruumis sees kui ka päikeselisel väliterrassil mahub korraga sööma-jooma kuni 160 inimest. Eile õpetatigi vastsetele kohvikutöötajatele, kuidas valmistada parimat kohvi.

«Kohviku nimi on Maru, mis ühelt poolt tähendab, et tegemist on laheda kohaga, kuid seda nime võib seostada ka tormiga,» ütles Visnapuu.

Suvel töötab angaarides 16 külastusjuhti, keda on juba pikalt välja õpetatud. Nad peavad eksponaate tutvustama nii eesti keeles kui ka võõrkeeltes.

Visnapuu sõnul on noored külastusjuhid praegu natuke ärevuses, et kuidas nad ikka hakkama saavad. Samad inimesed peavad kordamööda töötama ka nii kassas kui ka poes.

«Kui tavaliselt kehtib muuseumides niisugune kord, et tuleb olla vaikselt ja tasa, siis meil on 55 interaktiivset ekraani, mida külastajad saavad ise kasutada,» ütles turundusjuht.

Ränkrasked uksed

Simulaatoris saab soovija endale paberist lennuki voltida ning püüda seda võimalikult täpselt lennutada. Kõrval asub aga veega navigeerimisbassein, kus saab juhtpuldi abil laevukest Tallinna lahel ujutada.

Muuseumidele omaseid vitriine on vesilennukite angaarides vaid üks, sinna paigutatakse allveelaevaga Lembit seotud esemed. Samas kõrval pannakse aga välja 30 komplekti meremeeste vormirõivaid, mida iga külastaja saab endale selga proovida ja siis lasta endast suure ekraani ees sobival taustal pilti teha.

Vesilennukite angaar on ühest küljest ja merepoolsest otsast kaetud nelja ülestõstetava seinaga, millest igaüks kaalub 30 tonni. Päevasel ajal on need all, sest muuseumis peab olema hämar, et valgusmängud esile tuleksid. Õhtul tõusevad uksed üles, et väljas jalutavad inimesed ka läbi klaasakende sisse piiluda saaksid. Ööseks lastakse seinad jälle alla.

Eile pärastlõunal saabusid angaaridesse pillimehed, kes hakkasid dirigent Tõnu Kaljuste juhtimisel reedeseks pidulikuks avamiseks proovi tegema.

Lennusadama avamine
•    Tänavu 11. mail täitub kaks aastat Lennusadama ehitusele sümboolse nurgakivi panemisest. Tänavu samal kuupäeval leiab aset vesilennukite angaarides asuva muuseumi pidulik avamine. Osalevad president Toomas Hendrik Ilves, kultuuriminister Rein Lang, Briti teine merelord viitseadmiral Charles Montgomery
ja mitmed teised tähtsad külalised.
•    Tseremoonia kulminatsiooniks on hetk, mil meremuuseumi direktor Urmas Dresen kuulutab Lennusadama ametlikult avatuks. Alates laupäeva hommikul kella 10st on Lennusadam ja vesilennukite angaarid avatud kõigile huvilistele. Eeloleval nädalavahetusel
on muuseum avatud 33 tundi järjest.
Allikas: meremuuseum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles