Tallinna noortevolikogu soovitab linnahalli tänavakunstiga katta

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel laupäeval algas linnahalli seinte puhastamine grafitist.
Eelmisel laupäeval algas linnahalli seinte puhastamine grafitist. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna linnavolikogu juurde moodustatud noortevolikogu leiab, et linnahalli grafitist puhastamise asemel võiks selle hoopis katta heatasemelise tänavakunstiga.


«Linnavalitsus on teatanud, et varsti tehakse linnahall grafitist puhtaks. See algatus aga läheb linnale maksma tuhandeid eurosid ning on arusaadav, et kaua linnahall puhtana ei püsi. Noortel on aga pakkuda alternatiivne lahendus - värvime linnahalli ilusaks,» soovitas noortevolikogu esimees Vladimir Svet.

«Sodimise eemaldamise asemel võiks linn kuulutada välja joonistuste konkursi, et linnahalli seinad tühjana ja koledana ei seisaks. Küsimus on ainult selles, mis nende seinte peale tuleb - kas kole sodimine või ilus ja omapärane grafiti? Esimene on kahjulik tegevus, mis rikub vara ja linnapilti, teine on aga kaasaaegne ja omapärane kunst, mis sobitub keskkonda. Grafiti kui kunsti toetamine on iga kohaliku omavalitsuse ja riigi ülesanne, samas sodimise vastu peavad võitlema mitte ainult võimud, vaid ka kohusetundlikud kodanikud,» selgitas ta noortevolikogu ideed.

Niisugusel lahendusel on noortevolikogu hinnangul mitu plussi. Esiteks annaks see linnale võimaluse säästa raha. Teiseks annaks selline lahendus linnahallile originaalsuse, mis peaks kultuurikilomeetril oleval objektil olema. Kolmandaks, see oleks linna poolt julge samm jagada vastutust kodanikuühiskonnaga, sest täisvärvitud linnahalli eest hoolitsemine poleks mitte ainult linna, vaid ka vabade kunstnike huvides. Miski pole ju kunstnikule olulisem, kui tema enda töö. Ning neljandaks, see annaks positiivse signaali kõikidele, kes soovivad kunstiga tegeleda, kuid ei taha samal ajal seadust rikkuda, leidis noortevolikogu.

«Muidugi ei tohi antud ideed tormates ellu viia. On vaja luua vastav reeglistik, analüüsida selle mõjusid ning hinnata selle kasulikkust. Kuid fakt on see, et kümne sodija kohta leidub vähemalt üks tunnustust vajav grafitikunstnik,» lausus Svet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles