Vanalinna liiklejaid kutsuti korrale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teavituslehtede jagamine autojuhtidele.Vanalinna Seltsi liige Karita Sall.
Teavituslehtede jagamine autojuhtidele.Vanalinna Seltsi liige Karita Sall. Foto: Mihkel Maripuu

Täna hommikul võis mitmel pool Tallinna vanalinnas näha kollaste vestidega Vanalinna Seltsi tegelasi, kes jagasid autojuhtidele flaiereid ehk teavituslehti. Kohal olid ka mupo ametnikud ja politseinikud.

Ettevõtmise eestvedaja oligi Vanalinna Selts, kes tahtis teavituskampaania käigus autojuhtidele meelde tuletada, et kogu vanalinn on õueala, kus tohib sõita kuni 20 kilomeetrit tunnis, kuid vahel tuleb ka jalakäija kiirusega liikuda. Samuti ei tohi vanalinna tänavaid kasutada transiitsõitudeks.

Vanalinna Seltsi liige Karita Sall oli juba hommikul varakult hakkamas ning jagas flaiereid laiali. Ta ütles Postimehele, et Nunne tänaval käib hommikuti küll päris tihe transiitliiklus, sest paljud autojuhid tahavad vältida fooriristmikke ning sõidavad Balti jaama poolt tulles läbi vanalinna Pärnu maanteele välja.

Nunne tänaval seisiski täna hommikul politsei patrullauto, millest politseinud mõõtsid Balti jaama poolt tulevate sõidukite kiirust. Enamik juhte pidas kinni õuealal lubatud 20-kilomeetrisest tunnikiirusest, kuid umbes veerand tunni jooksul tuli ette ka kiirusepiirangu vastu patustajaid. Üks auto liikus isegi kiirusega ligi 50 kilomeetrit tunnis. Politseinike väitel nad peavad Nunne tänaval kiiruse ületajad küll kinni, kuid trahvi tegema ei hakka, lihtsalt annavad suulise hoiatuse ja tuletavad juhtidele meelde, et tegemist on õuealaga.

Kõige suurem sagimine käis hommikul Vanalinna hariduskolleegiumi ning Gustav Adolfi gümnaasiumi juures.

«Mõned juhid ei olegi kunagi tähele pannud, et on olemas liiklusmärk, mis tähistab õueala,» ütles Vanalinna Seltsi liige Eero Kotli. «Sellel alal võib liikuda jalakäija kiirusega või maksimaalselt 20 kilomeetrit tunnis, samuti toimib parema käe reegel. Paljud juhid aga sõidavad sellel alal palju kiiremini.»

Kotli sõnul on Vanalinna Seltsi, mupo ja politsei koostöö hea näide kodanikuühiskonna toimimisest. Ta lisas, et eesmärk ei ole sõidukijuhte otseselt karistada, vaid teavitada inimesi ning panna neid mõtlema,kuidas õuealal käituda.

Gustav Adolfi gümnaasiumi juures oli teavituslehtede jagamisega ametis Vanalinna Seltsi liige Anne Veerpalu. Ta mainis, et enamus oma lapse kooli toonud isadest või emadest võtab flaieri vastu, kuid leidub ka niisuguseid juhte, kes ei suvatse isegi akent alla keerata. Sel juhul on Veerpalu püüdnud teavituslehe lapse kätte sokutada. Mõned inimesed on aga teabe jagamise pärast väga tänulikud.

Õueala teavituskampaania toimus täna hommikul kella 7.30 – 10 ning seda tehakse ka õhtuse tipptunni ajal kella 16 – 18.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles