Kopli liinidel käisid eriti ägedad koristustalgud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranna koristamine Koplis.
Ranna koristamine Koplis. Foto: Mihkel Maripuu

Üks ägedamid laupäevakuid ehk koristustalguid Tallinnas toimus eile Kopli poolsaare tipus, kus Professorite Küla Seltsi algatusel oli kokku tulnud umbes 60 inimest, kes koristasid prahist ja risust nii Süsta parki kui Kopli liinide juurde jäävat mereäärt. Tööd tehti aga mujalgi.

Alles suhteliselt uue Professorite Küla Seltsi algatus koristada talgute käigus Süsta park leidis ootamatult suure vastukaja ning ettevõtmisega liitus IT-firma Fujitsu Eesti, mis tuli välja mitmekümne inimesega. Seltsi aktiivne liige Kais Matteus ütles, et just seetõttu otsustatigi peale Süsta pargi puhtaks teha ka Kopli liinide ja laevaremonditehase vahele jääv mereranna ala.

Mereäär saab korda

«Kõik saigi alguse sellest, et meie äsjaloodud külaselts otsustas, et koristustalgute egiidi all korrastame oma kodukanti,» ütles Matteus. «Imekaunis Süsta pargis kaevame lahti ummistunud kraave ning korjame kokku prahti. Meie üllatus oli aga suur, kui Fujitsu firma võttis meiega ühendust ning soovis kampa lüüa. Seetõttu kasvas talguliste arv plahvatuslikult, mille üle oli meil kohutavalt hea meel.»

Eile keskpäeval võis Kopli liinide mereranna ääres näha vaimustavat vaatepilti – tärkava rohelise muru ning sinise mere taustal askeldas tõeliselt palju punaseid veste kandvaid talgulisi.

Fujitsu müügidirektor Ülle Kivirähk ütles, et kohal on ligi seitsekümmend inimest, kes koristavad nii mereäärt kui kõrgemale jäävaid alasid.

«Kuna meid on nii palju, siis otsisimegi kohta, kus saaksime talgutel osaleda ning Profesorite Küla võttis meid hea meelega vastu,» ütles Kivirähk. «Loomulikult on siin koristamist vajav ala palju suurem, ka Kopli liinide majade juures, aga sinna me täna ei jõua, see jääb järgmiseks hooajaks. Kindlasti tuleme tagasi, sest siia on abikäsi vaja.»

Kivirähk mainis, et paljud talgulised ei ole Kopliga üldse tutvunud, aga nüüd nad näevad, kui ilus ja põnev kant see on ning seetõttu teevad Professorite Küla Seltsi inimesed väga tänuväärset tööd, et Kopli vaatamisväärsusi tutvustada.

Koristusalgulised olid eile tulnud ka Lilleküla jalgpallistaadioni ümbrust koristama. Üks põhjus oli selleski, et toimus Flora ja Nõmme Kalju omavaheline jõukatsumine ning fännid soovisid, et tribüünidelt oleks ümbritsevale alale võimalikult ilus vaade.

Väike tüdrukust jalgpallur Dona-Ly Sinimeri askeldas koos isa Jaan Kerneriga jalgpalliväljaku taga, aga samal ajal jälgis ka naiste mängu, mis oli just alanud. Vabatahtlikult oli koristama tulnud ka Meelika Hirmo, kes usinalt rehaga prahi kokku riisus.

«Endal ilusam vaadata ja tütrel mängida ka parem, kui ümbrus korras on,» ütles Kerner. «Tütar on juba kolm aastat jalgpalli mänginud. Hommikul oli siin ka päris väikseid lapsi koristamas.»

Lilleküla staadion vajab abi

Hirmo sõnul on heakord Lilleküla staadioni juures paremaks läinud. Kui varem võis sealt leida hulgaliselt süstlaid, siis seekord neid enam näha polnud. Ka muud sodi leidus vähem. Ehitusprahti ja autokumme olid aga vastutustundetud linlased õhtuhämaruses staadioni juurde küll vedanud.

Jalgpallistaadioni ümbruse talgujuht Kert Küttis ütles, et kirja oli enda pannud natuke alla 70 inimese, nii et aktiivsus oli päris hea. Talgute eesmärk oli selles, et jalgpalli vaatama tulevatel inimestel oleks viisakas keskkond. Ta lisas, et kedagi sunnitud ei ole, kõik on ikka vabal tahtel kohale tulnud. Talgute lõpus pakuti osalejatele ka suppi ning tööde käigus jagati karastavaid jooke. Küttise sõnul kavatsetakse edaspidi kaks korda aastas – kevadel ja sügisel – samasuguseid koristustalguid korraldada.

Staadioni juures askeldas veel umbes kümme meest, kes nimetasid end Flora fännideks ning olid tulnud soojendust tegema enne Flora ja Nõmme Kalju mängu. Nad oli keskpäevaks juba märkimisväärse hunniku kõikvõimalikku prahti kokku korjanud. Fännide kõneisik Kristo Raun mainis, et Flora fännid käivad igal aastal oma kodustaadioni ümbrust koristamas, ka ilma talguteta.

Üks talgute kohti asus ka Kaarli kirikus, kus kogudus oli otsustanud pühakoja kaks torni sinna kogunenud tolmust ning müüridelt allalangenud kivipurust puhtaks teha. Kella kümneks hommikul olid aga kohale tulnud vaid mõned üksikud inimesed, kes soovisid koristustöödel käed külge panna.

Kirikumees ning talgujuht Jaanus Ruiso sõnul oli end kirja pannud 11 inimest, kuid osa neist suundus Siselinna kalmistule Kaarli kogudusega seotud inimeste hauaplatse korrastama.

Üks noor naine oli kohale tulnud koos oma väikese tütrega. Ta mainis, et oli hiljuti Kaarli kirikus leeris käinud ning seetõttu otsustaski just sinna talgutele minna. Teine põhjus oli selles, et tütar tahtis kiriku torne seestpoolt vaadata. Oma nime ei olnud naine nõus Postimehele ütlema.

Kirikutorni minek oli füüsiliselt väsitav, seda eriti kirikumees Ruisole, kes tassis ka rasket tolmuimejat. Tüsedal mehel tõi see isegi higipisarad laubale. Kuid koristustööd tahtsid tegemist, sest 19. mail on järjekordne muuseumiöö ning siis võivad huvilised ka Kaarli kiriku tornidesse ronida ja selleks ajaks peavad trepid puhtad olema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles