Neli Tallinna kooli kavatseb taotleda venekeelse õppe jätkamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kesklinna Vene gümnaasium.
Tallinna Kesklinna Vene gümnaasium. Foto: Laura Oks

Neli Tallinna vene õppekeelega kooli kavatsevad järgmise nädala algul esitada taotluse jätta nende koolis õppekeeleks vene keel, teatas rahvusringhäälingu raadiouudised.

Need koolid on Tallinna Tõnismäe Reaalkool, Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasium, Haabersti Gümnaasium ja Linnamäe Vene Lütseum.

Tõnismäe Reaalkooli hoolekogu esimehe Liia Koreline sõnul on dokumendid koos ja taotlus kavatsetakse Tallinna linnavolikogule üle anda tõenäoliselt järgmise nädala esmaspäeval.

Taotlused koostati koolides erinevalt. Linnamäe Vene Lütseumi direktori sõnul toimus nende koolis lapsevanemate ankeetküsitlus, aga Tõnismäe Reaalkoolis toimus lapsevanemate üldkoosolek. Liia Koreline sõnul palusid lapsevanemad tähendada protokollis oma õiguse valida lapse õpetamise keeleks vene keele.

«Põhjenduseks tuuakse, et üleminek eestikeelsele õppele kahjustab õppekvaliteeti ja vähendab õpilaste konkurentsivõimet edasiõppimise puhul. Teiseks on õpilased venekeelse rahvusvähemise esindajad, kellel on õigus omakeelsele haridusele ja kolmandaks ei taha vanemad kaotada sidet oma lastega, kuna nad ei suuda enam oma lapsi õppetöö juures aidata. Nii võib see periood tõsiselt kahjustada lapse psüühikat,» põhjendas Koreline.

Samas soovivad nii lapsevanemad kui ka lapsed õppida eesti keelt, kuid Liia Koreline sõnul soovitakse ajalugu, geograafiat, bioloogiat, füüsikat, keemiat, matemaatikat õppida vene keeles.

Seaduse järgi peaks selle aasta septembrist kümnendas klassis 60 protsenti õppetööst toimuma eesti keeles. Haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaare sõnul taotlus ministeeriumi veel jõudnud ei ole. Selle peab Tallinna linn, juhul kui ta taotluse kinnitab, ministeeriumile edasi saatma.

Käosaare sõnul on tegemist korduskatsega. Mullu märtsis esitas niisuguse taotluse 18 kooli ja õigus taotluse esitamiseks koolidel on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles