Ministeerium: tänavate valgustus peab tagama ohutu liikluse

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimendatud Tallinn.
Pimendatud Tallinn. Foto: Liis Treimann

Kui Tallinnas ei põle tuhanded tänavalaternad, siis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel peab avalikult kasutatava tee valgustus pimeda ajal põlema ning omanik võib valgustuse välja lülitada ainult siis, kui tagatud on ohutu liiklemine.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teede- ja raudteeosakonna juhataja Ain Tatter seletas, et tänavavalgustuse projekteerimisel kasutatakse CIE (International Commission on Illumination) ja Euroopa standardeid.

«Põhinõue on see, et tänavate valgustus peab tagama ohutu liikluse,» kinnitas Tatter. «Vahet ei ole, kas see on uus või vana tänav.»

Tingimuste loomine ohutuks liikluseks, sealhulgas vajaliku valgustuse ehitamine, on avaliku tee omaniku kohustus. Seega peab seda tegema kohalik omavalitsus või maanteeamet olenevalt tee kuuluvusest.

«Üldine avalikult kasutatava tee (tänava ja maantee) seisundinõue on, et paigaldatud valgustus peab pimeda ajal põlema,» kinnitas Tatter. «Tee omanik võib valgustust vähendada või välja lülitada, kui ta on täitnud tingimused ohutuks liiklemiseks. Seega on selle sätte kaalutusruum küllaltki lai.»

Küsimusele, kas linnatänavate valgustust ei saaks kuidagi rangemini riigi poolt reguleerida, vastas Tatter, et kohustuslikus korras nõude seadmisele peab eelnema põhjalikum analüüs meetme võimalikust ulatusest, selle mõjust ja maksumusest.

«Ilmselt pole mõistlik seada kohustust, mida rahaliselt on keeruline või võimatu järgida,» sõnas ta. «Teisalt ei saa kindlasti tolereerida teist äärmust – lülitada välja kõik teeprojektis ettenähtud ja ehituses realiseeritud valgustid.»

Tatter tõdes, et ühelt poolt on küll tegemist omavalitsuse autonoomiga oma eelarves eelistada ühte valdkonda teisele, teisalt on tegemist liiklusohutuse küsimusega.

Tallinn hoiab tänavavalgustuse öisel ajal väljalülitamisega tänavu kokku 12 miljonit krooni. Kokku on Tallinnas 52 400 valgustit, millest õhtusel ja öisel ajal ei põle ligikaudu 5500.

Eelnevate suvede eeskuju järgides lüheneb ka tänavu 1. aprillist kuni 1. juulini Tallinnas öösiti tänavavalgustite põlemise aeg, sest linn peab raha kokku hoidma. Aasta lõpuks kaalutakse veel 5000 tänavalaterna välja lülitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles