Miinituukrid lõhkasid Naissaare lähedal kolm süvaveepommi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinide lõhkamine.
Miinide lõhkamine. Foto: Liis Treimann / Postimees

Mereväe miinituukrid lõhkasid täna Naissaare lähedal kolm süvaveepommi, millest andsid teada hobisukeldujad.

«Lõhkasime pommid Naissaare lääneküljel, samas kohas, kust need leiti,» ütles tuukrigrupi ülem leitnant Sven Pipar. «Hobisukeldujad on varemgi leitud lõhkekehadest teatanud. Teeme aeg-ajalt hobisukeldujatele ka infopäevi, kus anname ülevaate, kuidas tunda ära erinevaid veealuseid lõhkekehi ning mida teha siis, kui ollakse lõhkekeha märganud. Sellest on abi.»

Leitud ja kahjutuks tehtud süvaveepommid BB-1 on ilmselt pärit Teisest maailmasõjast. Pommi kogukaal on 165 ja lõhkeainet on selles 135 kilogrammi.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 80 000 meremiini. Merepõhjas valitseva madala soolsuse ja konstantse temperatuuri tõttu on enamus Eesti vetes leitud meremiine väga hästi säilinud. Paljud leitud miinid on endiselt heas seisukorras ja kujutavad tõsist ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles