Strandberg: Tallinna rahvahääletus - vapustavalt masendav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits.
Riigikogu liige Marek Strandberg kirjutab oma ajaveebis, et täna algav Tallinna rahvahääletuse küsimus pole selgelt mõistetav ning nimetab tekkinud olukorda demokraatia kriisiks.



Vapustavalt masendav...ja seda siis nimetataksegi rahvahääletuseks. Seda, mis Tallinnas toimuma hakkab. Nimelt küsitakse inimestelt kaks küsimust:

«Kas toetad haldusreformi alustamist Tallinnast? 
*Kas toetad liitumisläbirääkimiste alustamist Tallinna naabritega?»

Nii rahvaküsitluste kui rahvahääletuse oluliseks eelduseks on selge ja üheselt mõisteva küsimus, millele peab oleme võimalik vastata jah või ei. Antud juhul see puudub...sama hästi võiks inimestelt küsida, kas nad pooldavad päikesetõusu või merelaineid.

Siinkohal on paslik meelde tuletada üht naljalugu Valgevene rahvahääletusest, kus samuti sai vastata jah ja ei. Küsimus aga oli:

«Kas teate mõnda põhjust, miks president Lukašenka ei peaks presidendina jätkama?» ning vastusevariandid:
«Jah, ei tea.»
«Ei, ei tea.»
(Ma ei imestaks kui varsti võime samasugusid «rahvaküsitlusi» näha ka Tallinnas ja mine tea ehk riigiski...siis vastavalt linnapea ja mine tea ehk ka peaministri nimedega).

Demokraatia kriis närib nii riiklikul kui omavalitsuste tasemetel usaldussuhteid ning loomult oleks otsedemokraatia (nagu seda Šveitsist teame) oluliseks täineduseks võimumehhanismidele. Selliste karikeeritud rahvaküsitlus aga määrib juba eos demokraatia rikastamise teed.

Ehk seda ka loodetakse ja oodatakse?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles