Kevadised koristustööd Tallinnas koguvad hoogu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristustalgud kesklinnas.
Koristustalgud kesklinnas. Foto: Mihkel Maripuu

Täna toimusid Tallinna kõigis linnaosades koristustalgud, kus korjati kokku aasta jooksul kogunenud prahti ning vastutustundetute inimeste poolt võssa ja tühermaale puistatud autokumme ja muu sodi.

Kesklinna valitsus oli koristustalgute kohaks valinud Skoone bastioni ja trammitee vahele jääva staadioni. Kohale olid tulnud nii linnaosavalitsuse erinevate osakondade töötajaid kui sotsiaalsetel töökohtadel töötavaid mehi ja naisi, kokku umbes nelikümmend inimest.

«Valisime selle koha, kuna see asub meie majale (linnaosavalitsus – toim.) suhteliselt lähedal ning tegemist on linna maaga, mida Skoone bastionit hooldav firma ISS ei pea koristama,» ütles töid juhatav kesklinna vanema asetäitja Raivo Raave Postimehele. Ta lisas, et samas lähedal asub Rimi pood ning kodututele meeldib staadioni kõrval haljasalal suviti lesida ja süüa ning pakendid ja muu järelejäänud kraam loobitakse üle aia staadioni alale.

«See koht on lihtsalt silma riivav, kui mööda sõidad ning eks alustada tuleb ikka sealt, kus on kõige valusamad kohad,» mainis Raave. Talgute korras käisid kohaletulnud linnaosavalitsuse inimesed ja sotsiaaltöö tegijad kogu staadioni üle ja korjasid sodi kokku. Töö lõppedes pakkus linnaosavalitsus talgulistele ka sooja suppi.

Staadioni tagumises nurgas võsa vahel lösutab veel Nõukogude ajast pärit betoonist putka, mille on asustanud üks kodutu. Raave sõnul on ta sellest teadlik. Konks seisneb aga selles, et kuna mees on tegelikult Mustamäe elanik, siis kesklinna valitsuse sotsiaalosakond ei saa tema heaks midagi ette võtta.

Raave sõnul tahaks linnaosavalitsus teha Gustav Adolfi gümnaasiumile ettepaneku võtta staadion enda hooldada ning siis saaks kool platsi tasuta kasutada kehalise kasvatuse tundideks ja lihtsalt sportimiseks. Linnaosavalitsus teeks oma rahaga korda trammitee äärde jääva aia.

Kui kesklinnas askeldasid koristustalgutel linnaametnikud ning sotsiaaltöö tegijad, siis Pirital kihas Merivälja park kohaliku kooli õpilastest, kes riisusid kokku puuoksi ja vanu puulehti. Õpetaja Piret Laanesaare sõnul olid parajasti ametis 4b klassi lapsed. Koristustööd algasid aga juba kell üheksa hommikul. Graafik oli korraldatud nii, et kui üks klass lõpetab, siis tuleb asemele järgmine.

«Osad lapsed oskavad hästi koristada, aga paljud ei oska, tõenäoliselt ei ole nad saanud seda töökogemust,» ütles Laanesaar. «Mõnele lapsele tundub, et kui ta liigutab natuke reha, siis ta juba koristabki.»

Õpetaja pidi lapsi ikka takka sundima, eriti poisse, kes tahtsid niisama ringi joosta ning koristustööst eriti huvitatud polnud. Tundus, et tüdrukud võtsid oma ülesannet palju kohusetundlikumalt. Üks poiss tuli õpetajale kaebama, et keegi on kokku riisutud hunniku jälle laiali ajanud. Õpetaja lubas vaatama minna.

Kohal oli ka Pirita linnaosavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Merike Kalam, kelle sõnul oli täna Merivälja parki koristamas 120 õpilast. See on juba tavaks kujunenud, et Merivälja kooli lapsed kevadisel heakorrakuul parki talvisest risust puhastavad.

«Kool on ise väga huvitatud sellest, et siin koristada ja alati küsivad, et kas me ikka tuleme,» ütles Kalam. «Linnaosavalitsus küll peale käima ei pea. Õpetajad on öelnud, et mõned tänapäeva lapsed näevad siin reha esimest korda.»

Lasnamäel käisid täna koristustalgud Pirita jõe ürgoru maastikukaitsealal Priisle tee ääres. Vaatepilt oli suhteliselt kurb, sest inimesi oli kohale tulnud vähe, kõikvõimalikku prahti vedeles seal aga lademetes. Paar meest oli Priisle tee äärsest võserikust jõidnud juba välja tassida kümneid autokumme.

Lasnamäe elanik Diana Buchmann kurtis, et inimesed võiksid ikka enne tõsiselt mõtelda, kui prahi vastutustundetult metsa alla viskavad. Teiseks võiks aga lasnamäelased aktiivsemalt koristustalgutele tulla. Vähese osavõtu üks põhjus võis tema sõnul olla ka selles, et tegemist on tööpäevaga. Lasnamäe linnaosavalitsus saatis koristustalgute teate kõigile kohalikele korteriühistutele, kuid osavõtt jäi ikkagi nigelaks.

Priisle tee äärset metsatukka koristatakse igal aastal heakorrakuu raames, kuid nagu nõia väel ilmuvad sinna jälle uued ja uued prügikuhilad. Sellest on Buchmanni sõnul tõesti kahju.

Koristustalgud toimusid täna veel Põhja-Tallinnas Süsta pargis, Haaberstis Kakumäe rannapargis, Kristiines Sõjakooli pargis, Mustamäel sealse sotsiaalkeskuse hoovis ning Nõmmel Lauliku lasteaia lähedal haljasalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles