Virbi tänava elanikud protestivad uute majade vastu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus kõrghoone jääb Laagna tee äärde, kuhu on kunagi rajatud piisavalt suur tasku.
Uus kõrghoone jääb Laagna tee äärde, kuhu on kunagi rajatud piisavalt suur tasku. Foto: Toomas Huik

Arendaja soovib Lasnamäele Virbi tänavale Laagna tee äärde püstitada 16- ja 5-korruselise elamu, kuid kõrvalolevate kortermajade elanikud on selle vastu. Detailplaneering on aga juba vastu võetud.

Portaal DzD.ee kirjutas, et Virbi 10 kinnistule soovib arendaja AS Süda Maja ehitada ühe 16 maapealse korrusega kortermaja ning veel ühe 5-korruselise elamu. Kõrvalmajade elanikud on selle vastu, sest nende arvates jääb nende korterites pärast uute hoonete valmimist otsest päikesevalgust vähemaks ning Virbi tänaval tekib probleeme parkimisega.

«Parkimisprobleemi ärahoidmiseks on vaja laiendada Virbi tänavat ning luua sinna parkimistaskud,» ütles Virbi 12 korteriühistu juhatuse esimees Konstantin Grigorenko. «See tähendab aga linnale täiendavaid väljaminekuid. Seega on ametnikud teinud otsuse, mis on linnale kahjulik.»

Elanikel ei ole õnnestunud küll uute majade ehitamist takistada, kuid mõningaid muudatusi detailplaneeringus siiski tehti. Linnavalitsus ning arendaja on seisukohal, et naabermajade inimeste huvisid on piisavalt arvesse võetud.

Linnavalitsus kinnitas Virbi 10 kinnistu detailplaneeringu 23. veebruaril. Kõrghoone alla tuleb parkla, kuhu mahuvad kõigi korteriomanike autod. Parkimisprobleemide vältimiseks kohustas linnavalitsus arendajat müüma kortereid koos maa-aluse parkimiskohaga. AS Süda Maja juhataja Veiko Murruste sõnul kuulub parkimiskoha maksumus korteri hinna sisse.

Naabermajade elanike hinnangul on tegemist JOKK-skeemiga, sest detailplaneeringu juures on juriidiliselt kõik korrektne ning linnavalituse ametnikud on justkui leidnud elanike kõigile küsimustele vastuse. Kinnistu täisehitamise protsent ei ületa ametnike sõnul norme ning insolatsioon ehk otsene päikesevalgus naabermajade korterites on samuti rahuldaval tasemel.

Kõrvalmajade elanikke paneb kõige rohkem imestama see, et Virbi 10 kinnistu sihtotstarve oli algul 100 protsenti ärimaa, kuid detailplaneeringuga muudeti nagu nõia väel maa otstarvet ning nüüd on see 90 protsendi ulatuses elamu- ja 10 protsendi ulatuses ärimaa.

Linnavalitsus põhjendab niisugust muudatust asjaoluga, et Virbi 10 kinnistut ümbritsevad erineva kõrgusega korterelamud ning nende hulgas on isegi kolm 16-korruselist maja. Seetõttu peaksid ka kaks uut elamut koos äripindadega hästi sellesse keskkonda sobima.

Tallinna linnaplaneerimise ameti Lasnamäe ja Pirita osakonna juhataja Mari Heinsoo selgituse järgi saab detailplaneeringuga muuta iga kinnistu kasutusotstarvet, kuid muudatus peab olema kooskõlas linna üldplaneeringuga.

Arendaja Süda Maja valis uute elamute ehitamiseks just selle koha, kuna paik asub kesklinnale suhteliselt lähedal ning seal on hästi arenenud infrastruktuur. Veel ei ole teada, millal ehitamiseks läheb, kuid uued majad kerkivad igal juhul. Alumistele äripindadele on kavandatud kauplused ja teenindusettevõtted.

Naabermajade elanikud kahtlevad, kas uue majade kortereid õnnestub ikka mõistliku ajaga maha müüa. Näiteks samas kõrval aadressil Virbi 12 asub samuti kõrge korrusmaja, mille kõigi korterite müük võttis aega umbes neli aastat. Süda Maja juhataja Murruste on aga seisukohal, et kui ehitada elamu, kus korterite hinna ja kvaliteedi suhe on paigas, siis on nõudlus niisuguse elamispinna järele kindlasti olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles