Linnateatri trupp loobus napilt enne esietendust lavastust välja toomast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnateater
Tallinna linnateater Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Linnateatri trupp loobus vaid kaks päeva enne esietendust lavastust «Kellega ma räägin?» üldse vaatajate ette toomast. Tegu oli esimese sarnase juhtumiga viimase 15 aasta jooksul.

Laupäeval esietenduma pidanud eksperimentaalse tüki «Kellega ma räägin?» trupp – näitlejad Kristjan Üksküla, Sandra Uusberg ja Mikk Jürjens ning dramaturg Maria Lee Liivak jõudsid neljapäeval arusaamisele, et ei ole tehtuga rahul ega taha sellise tulemusega pealtvaatajate ette astuda.

«Meie algne mõte oli välja tuua üks lavastus, mis tehtud ühise grupitööna algusest lõpuni. Küsimus oli eeskätt selles, et me ei suutnud oma nägemust lavale tuua nii, nagu tahtsime,» ütles näitleja Mikk Jürjens.

Küsimus ei olnud eraldi näitlejatöödes ega algtekstis, pigem ei suudetud esialgu meeles mõlkunud ideed laval tervikliku lavastusena teostada. Tükki oli ette valmistatud pisut üle kahe kuu.

«Soovides jääda publiku suhtes ausaks, otsustasime seekord lavastuse ära jätta. Tundsime, et kui tegijad ise ei ole tehtuga rahul, ei ole aus ega õige seda ka teistele näitamiseks välja tuua.»

Trupi sisemine otsus sündis neljapäeval ja sama päeva õhtul pidi toimuma läbimäng ka teatri loomenõukogule. «Saime seda arutada kohe ka loomenõukogu liikmetega. Ilma loomenõukoguta ei saa teatris lavastuse ärajätmise otsuseid teha,» lausus Jürjens. Nõukogu oli otsusega päri.

«Praegusel hetkel paneme selle materjali ja lavastuse rahulikult puhkama, nii-öelda «sahtlisse», jätame selle asja katki. Meie endi jaoks on oluline see, et oleme kõik selle kogemuse läbi targemaks saanud ja loodetavasti on sellest tulevikus kasu,» ütles Jürjens.

Tegu oli Linnateatris esimese korraga viimase 15 aasta jooksul, kus juba mängukavas välja kuulutatud lavastus jääb välja toomata, ütles teatri avalike suhete juht Ruudu Raudsepp.

«On küll esinenud olukordi, kus lavastusest on otsustatud loobuda prooviperioodi alguses: näiteks siis, kui tükk on alles proovisaalis ja etendusi pole veel mängukavasse pandud. Samuti on vahetatud poole prooviprotsessi pealt materjali, mõne lavastuse esietendus on lükkunud edasi aga tehnilistel põhjustel,» tõi ta näiteid teistest olukordadest.

«Iga juhtum on isemoodi ning seetõttu püütakse alati leida lihtsalt sobivaim moodus olukorra lahendamiseks. Praegusel juhul oli sestap tegu tõesti erandolukorraga,» nentis Raudsepp.

Ta lisas, et kuna tegu oli eksperimentaalse sarja «Kümme teatristarti» lavastusega, siis lavastuse tarvis olulisi kulutusi ei tehtud.

«Kellega ma räägin?» pidi olema lugu kahest isemoodi tegelasest, kes armuvad tundmatusse naishäälde raadios ning asuvad kumbki oma unistuste kaunitari otsima. Lavastus pidi olema osa Linnateatri lavastusdebüütide sarjast «Kümme teatristarti», mille raames saavad noored või algajad lavastajad võimaluse tuua publikuni oma esimese töö professionaalses teatris. Lavastuse trupi moodustanud Kristjan Üksküla, Sandra Uusberg ja Mikk Jürjens on Linnateatri näitlejad alates 2010. aastast, dramaturg Maria Lee Liivak on teatris 2008. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles