Ärimeest kimbutanud väljapressijaid ähvardab pikk vangistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus.
Harju maakohus. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohtus olid täna süüpingis kaks Tallinna ehitusärimehelt sadade tuhandete kroonide väljapressimises süüdistatavat meest, kellele prokurör nõudis pikka vanglakaristust.

Süüdistuse järgi alustasid 53-aastane Ilgam ja temast aasta noorem Vladimir ehitusettevõtja kimbutamist mullu kevadel. Esmalt küsisid mehed ärimehelt laenu, mida viimane oli nõus ka andma. Seejärel ilmselt nähes, et ohvriks valitud mehel raha on, otsustasid süüdistatavad käiku lasta juba uue plaani.

Uurimisandmetel pakuti ärimehele tasuvat tööd metallilõikamise alal ning ettevõtja möönis, et tal on selleks vajalik tööjõud olemas. Siis aga selgus, et töölised polnud nõus ärimehega ühendust võtnud isikute alluvuses töötama ja kaup jäi katki. Seejärel algas mullu 8. mail väljapressimine, mille käigus Ilgam ja Vladimir kinnitasid, et ärimees oli neile tööst keeldumisega kahju põhjustanud ning peab selle eest tasuma 400 000 krooni.

Süüdistuse järgi ähvardasid Ilgam ja Vladimir ärimehel jalaluud murda ning jalad läbi tulistada, samuti ähvardati põhjustada füüsilist valu kannatanu lastele, kui mees ei tasu nõutud sadu tuhandeid kroone. Psüühilisest vägivallast murdunud ärimees andiski väljapressijatele 5000 krooni, kuid äreva olukorra jätkudes pöördus mullu 26. mail abi saamiseks politseinike poole.

Korrakaitsjad võtsid ärimehe ning väljapressijate suhtluse jälgimise alla ja 5. juunil jõuti kahtlusaluste vahistamiseni. Kohe korraldasid politseinikud Ilgami Maardu kodus ka läbiotsimise, leides ebaseadusliku ning piiratud tsiviilkäibega Parabellumi püstoli koos laskemoonaga, samuti tsiviilkäibes keelatud vintpüssipadruni. Vladimiri valdusest leiti aga kurjategijate seas populaarne pesapallikurikas.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu meestele süüdistuse väljapressimises ning Ilgamile ka tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises.

Kuigi süüdistatavad eitasid väljapressimist, leidis Kasesalu kohtus, et meeste süü on siiski tõendatud ning nõudis kummalegi kuueaastast vangistust. Kohtualuste kaitsjad kinnitasid aga, et mehed tuleks süü tõendamatuse tõttu õigeks mõista. Harju maakohus langetab otsuse veebruari lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles