Kivirähk: inimesed peavad aru saama, mille poolt nad hääletavad

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Mihkel Maripuu

Analüütik Juhan Kivirähk ütles, et Tallinna linnaosavalitsuste kaotamiseks rahvaküsitluse tulemuste adekvaatseks pidamiseks oleks inimestel enne vaja aega, et endale selgeks teha, mis hääletuse tagajärjel täpselt muutub.


«Kui ma homme peaks vastama sellele küsimusele, siis ma ei oskaks valikut teha, sest ma ei tea, mis see endaga kaasa tooks,» ütles Kivirähk ja tõi näiteks Euroopa Liiduga ühinemise referendumi, millele eelnes kuudepikkune infokampaania.

Kivirähk ütles, et ka linnaosavalitsuste linnavalitsuse osakondadeks muutmisel peaksid inimesed aru saama, mida see konkreetselt neile kaasa toob.

Küsimuse sõnastuse kohta arvas Kivirähk, et see peaks olema üheselt mõistetav ning sellele peaks kindlasti saama vastata 'ei' või 'jah'.

Halva näitena meenutas Kivirähk Vabadussamba asukoha rahvaküsitlust, kus küsimus oli, kas sammas tuleks püstitada Vabaduse platsile või mujale.

Kivirähk ütles, et päris õige ei oleks küsida ka ainult «kas te pooldate linnaosade kaotamist,» nagu Tallinna opositsioonipoliitikud on välja pakkunud, sest küsimusest peaks ka selguma, mis tuleb linnaosade asemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles