Kas pealinna oleks vaja veel öölasteaedu?

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öörühm Tähekese lasteaias.
Öörühm Tähekese lasteaias. Foto: Laura Oks/Postimees

Praegu on Tallinna lasteaedades kolm ööpäevarühma ning selles, kas neid oleks veel vaja, on lasteaedade juhatajad eri meelt.

«Selliseid öölasteaedu võiks olla igas linnaosas, sest siis ei pruugiks lapsed nii palju ööpäevarühmas olla,» arvas Mustamäel asuva Tähekese lasteaia juhataja Marina Blitsõna. Ta selgitas, et kuna nende ööpäevarühma käivad lapsed üle linna ja kodu jääb lasteaiast kaugele, siis ei jõua vanemad neile mõnikord järele, et neid ööseks koju viia. Nende öörühma tullakse lisaks Mustamäele ka Lasnamäelt, Pirita-Koselt ja Koplist.

Kuigi tänavu lähevad pea pooled ööpäevarühma lapsed kooli, siis lasteaiajuhataja kinnitusel seda muret ei ole, et uusi tahtjaid poleks. «Mul on siin üks ema, kes tahab tuua oma pooleteiseaastaseid kaksikuid. Ma olen temaga rääkinud, et võib-olla on veel vara, aga ta soovib, sest töötab restoranis, töö on õhtuti ning kasvatab lapsi üksi,» rääkis Blitsõna.

Lapsi ei jagu

Väike järjekord ööpäevarühma soovijatest on ka teises Mustamäel asuvas lasteaias Rõõmupesa. «Mul on kaks peret korduvalt uurinud, kas ööpäevarühmas on vaba kohta,» rääkis Rõõmupesa direktor Lea Pihelgas. Samas arvas ta, et igasse linnaossa pole mõtet ööpäevarühmi teha, sest lihtsalt pole nii palju lapsi, kes seda võimalust vajaksid. «Kaks last ei ole ju eriti pikk järjekord,» sõnas ta.

Ka nende eestikeelsesse ööpäevarühma käib lapsi üle linna ning lasteaias on võimalik ööbida esmaspäevast neljapäevani. Ööpäevarühma laste vanemad töötavad näiteks politseiniku, päästja, trollijuhi, supermarketi kassapidajana, meedikuna. «Enamik neist kasvatab last üksi, aga on ka peresid, kus teine vanem on kas laeva pea tööl või on kaugsõiduautojuht,» rääkis Pihelgas.

Direktori sõnul tahab osa vanemaid pärast öövahetust kohe lapsele järele tulla, kuid ta ei pea seda õigeks. «Meil oli paar aastat tagasi juhus, kus üks öövalvest tulnud vanem viis lapse koju ja jäi ise magama. Laps sai tabletid kätte ja enam teda kahjuks ei ole,» sõnas Pihelgas.

Öörühmas saavad vanemate tulekuni olla ka need lapsed, kellele tullakse hiljem järgi. «Mõned lapsed viiakse koju kella üheksa paiku, sest neid kohti ju on, kus tööpäev kestab kella seitsme või kaheksani,» selgitas ta.

Soome eeskujul

Kui Tähekese lasteaias on ööpäevarühm olnud juba kolmkümmend aastat, esialgu küll sanatoorse rühmana, siis Rõõmupessa loodi see kümmekond aastat tagasi pärast külaskäiku Soome Vantaa lasteaeda. «Me imestasime, et neil on sellised lasteaiad, aga nemad ütlesid, et meil on siin haigla, politsei, kuhu need vanemad oma lapsed jätavad,» rääkis Pihelgas.

Tallinna haridusametist öeldi, et ööpäevarühmade arv on Tallinnas püsinud muutumatuna juba pikka aega. «Lähiaastatel neist ühtegi suletud ei ole, samuti pole haridusamet saanud ühtegi taotlust uute avamiseks,» sõnas ameti pressiesindaja Leini Jürisaar. Ta lisas, et ööpäevarühmade loomine sõltub lapsevanemate vajadustest. «Kuna uute rühmade avamist taotletud ei ole, saab järeldada, et see vajadus on kaetud,» kinnitas ta. Ööpäevarühmade laste pearaha on 10 protsenti suurem, mis peaks katma nii lisapersonali kui ka -toidukorra kulud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles