Lapsevanem: mul ei olnud muud valikut

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähekeses lasteaia öörühma aken.
Tähekeses lasteaia öörühma aken. Foto: Laura Oks

Viieaastase tütre ema sõnul ei jäänud tal pärast abielu lahutamist muud üle, kui laps ööpäevarühma panna, sest isa ei soostunud last hoidma.

«Mul oli toona selline reisiv töö, palju oli lähetusi, aga pärast abielu lahutamist ei olnud isa lapse hoidmisest absoluutselt huvitatud,» selgitas naine, miks ta pidi paari aasta eest oma toona kolmeaastase tütre Tähekese lasteaia ööpäevarühma panema.

Selleks, et lapsega välismaale kolida, oli aga vaja isa notariaalset nõusolekut, mida teine vanem ei soostunud andma. Nii ei jäänudki naisel muud üle, kui jätta laps võõrsil töötamise ajaks lasteaeda. Kaks aastat nägi naise nädalakava välja nii, et viis esmaspäeva hommikul tütre lasteaeda ja pidi oma töö sättima nii, et jõuaks kolmapäeval lapsele järele. Neljapäeva hommikul viis ta tütre lasteaeda, et taas paariks päevaks võõrsile tööle minna.

«Loomulikult oli siis raske, eriti alguses,» tunnistab naine. Ka oli tal algul hirm, kuidas seni eestikeelses lasteaias ja keskkonnas kasvanud laps hakkama saab. «Mina ise olen kakskeelsest perest, aga tema ei olnud vene keelt kuulnud,» rääkis naine. Kohe esimesel lasteaia päeval pidi tütar jääma sinna ööseks. «Aga lõpuks oli nii, et juba järgmisel päeval oskasid teised lapsed paari eestikeelset sõna.»

Sellest aastast pole lapsel enam vajadust olla ööpäevarühmas, aga kuna lapsel on lasteaias oma sõbrad, siis palub ta aeg-ajalt ema, et ta võiks jälle ööseks lasteaeda jääda.

«Kuigi paljud ütlevad, et mis ema sa oled, kui lapse ööseks lasteaeda jätad, siis mina julgen seda küll soovitada,» rääkis naine ja kinnitas, et tema tütrele on see kogemus hästi mõjunud. «Ta on väga iseseisev, hästi arenenud, nagu 1. klassi laps. Me oskame hinnata seda aega, mida me koos veedame,» tõi ta näiteid.

Hoolimata pikkadest päevadest lasteaias, on tütre tervis ema kinnitusel hoopis paremaks läinud. «Kuigi loomulikult on olnud kordi, kus on helistatud ja palutud haigeks jäänud laps ära viia.»

Ööpäevarühma tasub naise sõnul kaaluda ka neil peredel, kes oma abielu lahutavad. «See aitaks last hoida eemal nendest pingetest, mis kodus on,» selgitas ta. Naise sõnul on ta ööpäevarühma mitmele oma tuttavale soovitanud, kes ongi oma lapse sinna lasteaeda pannud.

Tähekese lasteaia ja selle öörühma kohta on lapsevanemal ainult häid sõnu. «Nad on seal nii hoolitsevad, võtavad lastega igasuguseid asju ette,» ei väsi ta lasteaeda kiitmast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles