Kõlvart: oleksin pidanud ajalooõpikud kinkima kapo juhtidele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart Foto: Toomas Huik

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart arvas, et tegi ajalooõpikuid Vene diplomaadile andes vea, sest oleks pidanud need kinkima hoopis kaitsepolitsei juhtkonnale.

«Kaitsepolitsei aastaraamat oli huvitav lugemine. Leidsin sealt huvitavaid pilte ja materjale ka enda kohta. Aga miks see peaks mulle olema õppetund? Sugugi mitte. Nädalaga pole mu jaoks midagi muutunud. Minu vaated pole muutunud,» rääkis Kõlvart Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsil.

Üht asja Kõlvart siiski kahetses: «Võib-olla poleks ma pidanud laenutama õpikut Vene saatkonna esindajale. Oleksin pidanud selle kinkima kaitsepolitsei juhtkonnale. Nad leiaksid sealt palju paralleele, mis toimub praegu ja mis toimus 20 aastat tagasi.»

Kõlvart ütles, et on Vene saatkonna diplomaadi Juri Tsvetkoviga kohtunud ka pärast kaitsepolitsei aastaraamatus kajastatud korda, mil ta diplomaadile raamatud andis. See toimus mullu sügisel.

«Kui mina olen nii kahtlane või Tsvetkov on nii kahtlane, miks nad [kaitsepolitseinikud – toim] pole mind kutsunud välja ja öelnud, et mida te teete, see on kahtlane diplomaat. Aga seda pole olnud. Kui mul tekib vajadus, kohtun kindlasti temaga edaspidigi, nii kaua, kuni kapo mulle ei ütle, et seda teha ei tohi,» rääkis Kõlvart.

Tallinna linnavolikogu opositsioon on teatanud, et kavatseb abilinnapea Kõlvartile umbusaldust avaldada. Kõlvart ei osanud seda täna kommenteerida.

«Loomulikult Tallinna volikogu liikmed võivad seda teha, kui nad peavad seda vajalikuks. Kui ma näen umbusalduse juriidilist alust, saan seda rohkem kommenteerida. Kas ainult seetõttu, et tuli välja kapo aastaraamat, kas ma nägin halb piltidel välja?» ütles Kõlvart.

Möödunud nädalal ilmunud kaitsepolitsei aastaraamat tõi välja, et Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti aktiivses tegevuses venekeelsete gümnaasiumide säilimise nimel võib näha seoseid Venemaa kaasmaalaspoliitikaga. Eraldi toodi välja Kõlvarti avalikke ja varjatud kontakte Venemaa suursaatkonna diplomaadi Juri Tsvetkoviga, mida kapo hinnangul võib viimane kasutada abilinnapea mõjutamiseks ja suunamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles