Sotsiaaldemokraadid: Loksa volikogu seab linna ohtu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loksa.
Loksa. Foto: Liis Treimann

Harjumaa Loksa linna tulevik on ohus - sellise avalduse tegid kohalikud SDE esindajad pärast seda kui Loksa volikogu kinnitas linna 2009. aasta eelarve. Nagu märgivad sotsiaaldemokraadid, siis linnavolikogu otsusega on 50,3 miljonilise eelarve kõrval kassatagavaraks kinnitatud null krooni.


Valla- ja linnaeelarve seaduse järgi moodustatakse eelarve kassatagavara eelarveaasta alguses eelarves olevate rahaliste vahendite jääkidest, selle puudumisel aga eelarveaasta tuludest, ning seda kasutab valla/linna eelarveosakond tulude laekumise viibimisel eelarvekulude katmiseks, ja see tuleb taastada volikogu poolt määratud suuruseni samal eelarveaastal.

«Loksa võimud tegid äärmiselt vastutustundetu otsustuse. Kassatagavara nullimine tähendab seda, et iga hetk linn võib lõpetada oma kohustusi täitmist, kui linnakassase ei laeku piisavalt raha, mis on praeguses majandusolukorras täiesti reaalne,» mainis Loksa SDE osakonna esimees Oleg Gogin. «Sellise otsusega on pandud ohtu linnaelanike põhiseaduslik õigus saada omavalitsuselt teenust.»

«Siin peaks Eesti Vabariigi valitsus viivitamatult sekkuma maavanema kaudu, et peatada võimude ebaseaduslik tegevus. On märkimisväärne, et võimud jätsid puutumata püha lehma - linna palgakulud, mis moodustavad ligi 60 protsenti linna eelarvest,» ütles Gogin.

Loksa linnapea Helle Lootsmann ütles Postimes.ee'le, et vaatamata sotsiaaldemokraat Oleg Gogini arvamusele ja soovile ei ole Loksa linna tulevik ohus. «Vastavalt linna ja vallaeelarve seadusele peab omavalitsus moodustama reservfondi , mille suurus on 1 protsent eelarvemahust ehk 500 000 krooni. Loksa linna 2009. aasta eelarves on reservfond moodustatud 3,2 miljonit krooni.»

«Arvestades Eesti riigi tänast majanduslikku olukorda on ka Loksa linna volikogu kinnitanud linna 2009. aasta eelarve lähtudes reaalsetest tuluallikatest ja linnale vajalikest minimaalsetest kuludest,» ütles Lootsmann.

Lootsmann lisas, et pärast riigi negatiivse eelarve vastuvõtmist ei ole välistatud ka Loksa linna negatiivse lisaeelarve vastuvõtmine.

«Loksa linnavalitsus ja volikogu ei pea võimalikuks põhjalikumalt kommenteerida kõiki sotsiaaldemokraat Gogini igapäevaseid süüdistusi kuna see eeldaks täiendava töökoha mehitamist linnavalitsuse koosseisus, mida tänase majanduslanguse tingimustes ei saa pidada otstarbekaks,» sõnas Lootsmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles