Tallinn osaleb üleeuroopalisel jalgratturite marsruutide kaardistamise võistlusel

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon. Pilt on illustratiivne.
Nutitelefon. Pilt on illustratiivne. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinn osaleb Bologna algatatud võistlusel, mille tulemusena kaardistatakse jalgratturite kaasabil need marsruudid, mida nood kõige sagedamini kasutavad.


Linnale läheb võistlusel European Cycling Challenge osalemine maksma tühise summa, tulemuseks on aga väärtuslik info, millest on abi kergliiklusteede võrgu arendamisel. Üritusest võivad osa võtta kõik, kes kasutavad jalgratast ja nutitelefoni.

Võistlust aitab korraldada projekti partner Endomondo, kes tagab jalgratturite marsruutide kaardistamise läbi mobiilse tarkvara rakenduse, mis aitab läbi nutitelefoni GPS-seadme jälgida jalgratturite liikumisi ning mille põhjal hiljem koostatakse põhjalik analüüs igale linnale.

«Linna kasu seisneb selles, et me saame teada sellised inimeste rattasõidumarsruudid, mille peale ise võibolla ei tuleks. Et kus kasutajad liiguvad ja kus on kõige suurem vajadus kergliiklusteede järele. Või vastupidi – kus liikumistee on kuidagi eriti ebaloogiline, nii et rattur kasutab kergliiklustee asemel mõnda alternatiivset marsruuti,» rääkis kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg, kes juhib linnaametnikest ja vabatahtlikest koosnevat töögruppi, mis Tallinnas võistlust koordineerib.

«Meie üheks partneriks on Tallinn Bicycle Weeki korraldajad. Teine on Eesti Rattarikkaks seltskond. Mõlemad on lubanud kaasa lüüa ja aidata oma kanalite kaudu võistluse kohta infot jagada,» lisas ta.

Linnavalitsus otsustab homme, kui palju raha võistluse läbiviimiseks eraldatakse. Enamus mõne tuhande euro suurusest summast on mõeldud osalejate vahel välja loositavate auhindade jaoks. Peaauhinnaks on Sule sõnul jalgratas ning praegu käivad läbirääkimised veel mitme sponsori kaasamiseks, et nende poolt välja pandud auhindadega võimalikult suur hulk jalgrattureid projektis osalema meelitada.

Võistlusel osalemiseks pole vaja teha muud, kui laadida oma nutitelefoni Endomondo rakendus, ning selle abil kuu aja jooksul kõik oma rattasõidud kaardistada. Tasuta rakenduse võib igaüks alla laadida mobiilse Endomondo veebilehelt.

Võistlus algab 1. mail ja lõppeb 31. mail. Peale võistluse lõppemist esitab Endomondo igale linnale analüüsi terve võistlusperioodi kohta ja selle abil on hiljem võimalik hinnata, kuhu planeerida uusi jalgrattateid või milliseid olemasolevaid ühendada terviklikuks võrgustikuks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles