Tallinn ei tea veel isegi, kus pimendama hakata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Klandorf.
Kalle Klandorf. Foto: Toomas Huik

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul ei ole linnavalitsusel veel täpset plaani, millistel tänavatel valgustus välja lülitatakse, kuid ristmikuid ja ülekäiguradasid kindlasti pimedaks ei jäeta.

Klandorfi sõnul ei ole olemas mingeid andmeid, mis näitaksid, et 5000 tänavavalgusti väljalülitamine Tallinnas kolm aastat tagasi oleks kaasa toonud kuritegevuse kasvu pealinnas.

«Loomulikult ma möönan, et tänavad peaksid olema valgustatud, kuid kuskilt ei ole võtta ühtegi uuringut ega statistilisi andmeid, et pimendamine oleks endaga kaasa toonud kuritegevuse kasvu Tallinnas,» kinnitas abilinnapea.

Klandorf lisas, et tänavavalgustuse täiendav väljalülitamine on tõesti plaanis, kuid uuritakse ka muid võimalusi. Praegu katsetatakse erinevaid asju – lülitatakse tänavalagustus ühes või teises kohas välja ning uuritakse, millised on selle tagajärjed. Raha ei ole võimalik kuskilt juurde saada, mistõttu tuleb linnaeelarves olevate summadega hakkama saada.

«Kui te mulle raha juurde annaksite, siis paneksin kõik tuled põlema,» ütles Klandorf. «Loomulikult tuleb ka sel aastal lisaeelarve, eks siis vaatame, kas ka valgustusele sealt raha juurde tuleb. Praegu on sellest veel vara rääkida.»

Täiendavalt 5000 valgusti väljalülitamie on Klandorfi sõnul sümboolne number, üle 10 000 kustunud lambi tänavu kindlasti ei tule, aga see arv võib ka väiksemaks jääda, näiteks 8000 kanti. Ta lisas, et linnas on kohti, kus ei saagi lampe välja lülitatada. Mõnes kohas peab montöör isegi posti otsa ronima, et elektripirn välja keerata, kui piltlikult rääkida.

«Eks igaüks peab vaatama, kuidas eelarve piires kokku hoida, kuid elektri jaoks on mingi raha antud ning ega palju võimalusi säästuks ei ole, ega Tallinn ei ole ainuke koht, kus valgus on välja keeratud,» ütles Klandorf.

Praegustes hindades peaks 12 kuuks 10 000 tänavavalgusti väljalülitamine Klandorfi sõnul säästma ligi 1,3 miljonit eurot. See number sisaldab ka valgustite hooldamisega seotud raha. Tallinnas on rohkem kui 52 000 tänavavalgustit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles