Tallinn vaidlustab maksumuudatuse riigikohtus

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna linnavalitsus vaidlustab riigikohtus maksukorralduse seaduse muudatuse ning rahandusministri määruse, millega jääb omavalitsustel saamata ülelaekunud maksutulu.

Linnavalitsuse hinnangul on vastav maksukorralduse seaduse punkt ning rahandusministri määrus riiklike maksude maksuhalduri poolt hallatavate nõuete ja kohustuste arvestusse kandmise, tasumise ja tagastamise korra kohta vastuolus kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega.

«Alates 1. jaanuarist 2009 kehtivad arvestusse kantud rahaliste kohustuste tasumise ja tasaarvestamise sätted ei võimalda silmas pidada konkreetse maksu kogumise eesmärki ja maksu saajaks oleva kohaliku omavalitsuse huve, kuna omavalitsusüksuse eelarvesse laekuma pidavate riiklike maksude summade arvelt võidakse katta varem tekkinud maksukohustuslase võlgnevusi teiste rahaliste kohustuste osas, mis seadusest tulenevalt laekuvad üksnes riigieelarvesse,» on linnavalitsuse seisukoht, millega riigikohtusse pöördutakse.

Tallinna linnavalitsuse hinnagul eeldab nii kohalike omavalitsuslike ülesannete kui ka riiklike kohustuste nõuetekohane täitmine, et kohalikul omavalitsusel on selleks piisavalt raha. Kohalike omavalitsuste rahastamise mehhanism, mis tagaks neile piisavad rahalised vahendid, on linnavalitsuse kinnitusel põhiseadusest tulenevalt riigi ülesanne.

«Tehtud muudatused tõid kaasa olukorra, kus seadusega kehtestatud maksud ei pruugi laekuda seaduse järgi maksu saajaks olevale kohalikule omavalitsusele,» seisab eelnõus.

2009. aasta jaanuaris kandis maksu- ja tolliamet Tallinna linnale üle füüsilise isiku tulumaksu 340 miljonit krooni, mis on 28 miljonit krooni ehk 5,6 protsenti vähem kui 2008. aasta jaanuaris.

Tallinna linna finantsteenistus tegi 29.01.2009 järelepärimise maksu- ja tolliametisse deklareeritud tulu ja tulumaksu arvestamise kohta.

Samal päeval saadud vastusest selgus, et Tallinna linnas registreeritud tulu saajate deklareeritud maksustatav tulu oli 2008. aasta detsembris koos proportsionaalse osa aadressita isikute tuluga kokku 3,1 miljardit krooni, mis on 2,4 protsenti enam kui 2007. aasta detsembris, teatas Raepress möödunud nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles