TV3: väliseestlane sai vanaisa maja restaureerimise eest preemia

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader TV3 videost

Kultuuriväärtuste amet autasustas sel nädalal möödunud aasta kõige paremini restaureeritud hooneid Tallinnas ning üheks premeeritutest on väliseestlane Väino Vaher Poska tänaval asuva üürimaja eest.

Maja kuulub Rootsis sündinud ja kasvanud Vaherile kolmandat põlve ning lapsepõlves kuulas ta selle kohta oma vanaisa Ludwig Vaheri jutte, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Vaher rääkis, et tema vanaisa kasvas Kadriorus oma tädi juures vaesuses ning ka suri vaesena Rootsis. «Aga vahepeal oli tal see maja ja see oli talle väga suur asi, millest ta siis jäi ilma ja ta väga leinas seda,» meenutas ta.

Ludwig Vaher sai 1932. aastal üürikorteriteks valminud majast rõõmu tunda vaid 10 aastat, siis tuli kodumaalt pageda. Kui Väino Vaher pärast Eesti taasiseseisvumist koos isaga maja vaatama tuli, oli tagastatud hoone kehvas seisus. Renoveerima asuti pärast seda, kui viimane sundüürnik 2009. aastal lahkus ja nüüd ollakse peaaegu valmis.

Renoveerimistöid juhtis Tallinna tehnikakõrgkoolis säästvate ehituslahenduste eriala lõpetanud Alo Peebo, kes on eriti uhke maja akende üle – esimesel ja teisel korrusel on põhjalikult restaureeritud algsed aknad.

Kui eksterjöör on endine, siis kortereid on laiendatud ja nüüd on neid varasema kümne asemel seitse, et elanikel oleksid tänapäevased avaramad vannitoad ja köögid.

Trepikojas püüavad pilku 1930. aastatest pärit põrandaplaadid ja seinte trafarettmaalingud, mis on tehtud endisaegsete šabloonide järgi.

Maja eeskujuliku taastamise eest andis kultuuriväärtuste amet Vaherile 1500-eurose preemia, mis peremehe hinnangul on auga välja teenitud. «Väga pean lugu sellest, et teised näevad, mida oleme siin teinud. Me oleme väga kõvasti pingutanud,» ütles ta, kuid kinnitas samas, et auhind polnud üllatus ja see on igati välja teenitud.

Vaher loodab, et maja jääb perekonda ja ta saab selle ühel päeval oma praegu 13-aastasele pojale edasi anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles