Sarapuu: Pääsküla prügila ei ole endast ohtu kujutanud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsküla endine prügila talvel.
Pääsküla endine prügila talvel. Foto: Liis Treimann

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu kinnitas, et Pääsküla prügila on nõuetekohaselt suletud ning ei kujuta inimestele ega ümbritsevale keskkonnale mingit ohtu, kuid praegu käivad vaidlused ASga Tallinna Vesi selle üle, kas ja kui palju pumpas firma vett prügilasse.

Prügila nõuetekohane sulgemine tähendab seda, et endise prügimäe ümber on kraav ja kaevud, prügila ise on kaetud kile ja saviga. Kaks korda aastas tehakse keskkonnaseiret, kas kõik on ikka korras. Siiani ei ole midagi ohtlikku avastatud.

«Niipalju kui minul andmeid on ja niipalju kui eeskirjad nõuavad, on prügila nõuetekohaselt suletud ning tehakse pidevat järelvalvet,» kinnitas abilinnapea. «Teine küsimus on see, kuidas sai olla nii, et veearved järsku tõusid ja siis läksid jälle väikseks. Võib aravata, et midagi oli veega siiski lahti.»

Sarapuu mainis, et kuni käesoleva aasta märtsini haldas Pääsküla endist prügilat Tallinna Vesi. Kuna tekkis huvide konflik, siis linn korraldas riigihanke ning uueks haldajaks sai OÜ Megido. Konflik seisnes aga selles, et prügilat haldas veefirma ning vee kulutamisest on samuti huvitatud sama firma. See oli ebaloogiline.

«See tähendab, et Tallinna Vesi võiski pumbata üha rohkem vett prügilasse, mida ta ise haldas,» selgitas Sarapuu. «Seetõttu lõpetasimegi niisuguse ebaloogilise olukorra ja otsisime uue haldaja, mis ei ole Tallinna Veega seotud.»

Linnavalitsus vaidleb aga praegu Tallinna Veega selle üle, kas ja kuidas pumpas firma vett kolme aasta jooksul prügilasse ning kui suured need kogused tegelikult olid. Sarapuu sõnul on süsteemis andurid ning kui vett läheb prügimäkke liiga palju, siis peaks tööle hakkama avariisüsteem ning üleliigne vesi jookseb kanalisatsiooni. Seega ei tohiks veetase prügilas tõusta liiga kõrgele.

«Vaidlus käib ja kui selle käigus saab selgeks, et Tallinna Vesi on ikkagi eksinud, siis peab ta linnale maksma selle umbes seitse miljonit krooni,» kinnitas abilinnapea. Ta lisas, et kui Tallinna Vesi ei ole nõus seda raha tasuma, siis järgmine käik on kohtusse minek.

Samas võis Tallinna Vesi Sarapuu hinnangul ka lihtsalt vett kanalisatsiooni pumbata, et keegi vee eest maksaks, kuid see on igal juhul rumal tegu. Veefirma võis ka prügila andureid nii reguleerida, et veetase seal tõusis üle piiri, kuid neid fakte ongi vaja vaidluste käigus selgitada.

Tänane Eesti Ekspress kirjutas, et liigselt Pääsküla prügilasse pumbatud vesi ähvardas mitme aasta vältel põhjavette imbumisel mürgitada tallinlaste joogivee, kuna väidetavalt juhtis Tallinna Vesi aastatel 2007 – 2009 prügilast kanalisatsiooni 105 178 kuupmeetri vett ning 2010. aastaks oli prügila vett täiesti täis. Liigse vee kanalisatsiooni juhtimise eest pidi Tallinn veefirmale maksma täiendavalt 7,2 miljonit krooni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles