Klandorf lubab aasta lõpuks 10 000 tänavalaternat välja lülitada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Klandorf
Kalle Klandorf Foto: Raigo Pajula / Postimees

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul muutub Tallinn elektrituru avanemisel öösiti ilmselt veel pimedamaks kui seni, sest linnal polevat eeldatava hinnatõusu jaoks kusagilt raha võtta.


«Elektritariifid on kolme ja poole aastaga tõusnud 37,5 protsenti. See puudutab trammiliiklust, tänavavalgustust ja selle tõusuga me oleme sunnitud olnud 5000 lampi Tallinna tänavatel välja lülitama. Eesti Energia mehed käisid meil külas paar nädalat tagasi, rääkisid energiaturu avamisest ja arvasid, et alla 20 protsendi ei saa energia hinnatõus kuidagi olla. Nii et järelikult me lülitame aasta lõpuks veel 5000 lampi välja, sest meie eelarve ei kasva poole aastaga 20 protsendi võrra,» rääkis Klandorf linnavalitsuse pressikonverentsil.

Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Kristian Jaani ütles Postimehele, et kui praegu on Tallinnas 5000 tänavavalgustuse lampi välja lülitatud, siis otsest seost kuritegevuse ja õigusrikkumiste tasemes ja statistikas teha ei anna. Kuritegevus on viimasel kolmel aastal näidanud Põhja prefektuuris langustrendi. Natuke ärevust tekitav on Jaani sõnul aga see, et röövimiste ja vägivalategude arv on kasvanud, kuid ei saa öelda, et see on seotud pimendamisega.

Jaani rõhutas, et väga raske või isegi võimatu on tõmmata paralleele pimedate tänavate ja kuritegevuse vahele. Hoopis olulisem on aga inimeste turvatunne, mis oleneb väga palju elukeskkonnast. Tänavate pimendamine mõjutab kindlasti tallinlaste turvatunnet. Inimene ei pruugigi olla kokku puutunud mingi kuriteoga, kui aga tänav on pime, siis mõjutab see kindlasti tema turvatunnet, ja mitte paremuse suunas. Pimendatud linnas ei tunne inimesed end turvaliselt.

Tallinna kommunaalameti juhataja Ain Valdmann on Postimehele varem öelnud, et amet on püüdnud kogu aeg hakkama saada selle rahaga, mis linnaeelarvest on tänavavalgustusele eraldatud. Mullu oli see 5,7 ja tänavu on 5,9 miljonit eurot. Samuti arvas Valdmann, et elektri kallinemisele kuluv raha tuleb linnaeelarves siiski leida.

Tallinna tänavavalgustust on tublisti krediteerinud ka linna lepingupartner KH Energia Konsult, kes pole sisse nõudnud linnaga sõlmitud lepingus ette nähtud hinnakorrektsioone.

KH Enegia-Konsuldi vastutulekutest hoolimata ei ole linna valgustusvõrk sugugi paremaks läinud. Rohkem kui kümme protsenti välisvalgustitest on juba kolmandat aastat välja lülitatud, nende töövalmiduse taastamine on mõne kuu lisatöö ja loomulikult ka lisakulu. Võrreldes 2008. aastaga on linn välisvalgustusele kulutatavat raha vähendanud peaaegu miljoni euro võrra.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles