Lastevanemate annetused lähevad ettenähtud lasteaiale

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Andres Haabu

Lastevanemate annetused pole keelatud ja jõuavad kindlasti soovitud lasteaiale ettenähtud tarbeks, kummutas Tallinna haridusamet pealinna lasteasutustes leviva arusaama.

Lasteaia Mooniõied lapsevanemad lõid lasteaia pideva rahahäda tõttu eelmise aasta algul mittetulundusühingu, mille abil annetusi koguda lasteaias tegemist vajavate remontide või uuenduste tarvis. «Meil olid mõned projektid, mis sundisid tagant,» rääkis lapsevanem Harry Tenno ja loetles nende eestvõttel tehtut: saalipõranda renoveerimine, liikluslinnaku tarvis märkide paigaldamine ja ülekäiguradade joonimine, mänguatraktsioonide värvimine ja korrastamine.

«Raha kogume vabatahtlikkuse alusel – lapsevanemad teavad kontonumbrit ja kannavad oma võimaluste järgi, mõned on teinud püsikorralduse. Aga peamiselt kogume raha projektipõhiselt konkreetse asja jaoks,» rääkis ta. Näiteks eelmisel sügisel liiklusväljaku tegemiseks ja liivakastiäärte korrastamiseks koguti vanematelt rühma peale kokku 100 eurot.

«Meile on selgeks tehtud, et eraannetusi ei lubata – õigemini, kui eraannetusi teeme, ei jõua see päriselt lasteaiani,» selgitas Tenno, miks lapsevanemad ajavad asju just MTÜ kaudu.

Lasteaia juhataja Ülle Roosve kiirustas Postimehele selgitama, et MTÜ loodi küll hoolekogu vanemate algatusel, kuid tema hinnangul pole see korralikult tööle läinud. «Arve on avatud, aga eriti keegi sinna raha ei kanna. Üks annetus oli, selle eest tegime korda ja värvisime üle mänguväljakud,» sõnas ta.

Linnupesa lasteaia juhataja Karin Saar kiitis, et lasteaial on väga hea koostöö lastevanematega, kes aitavad hooviala talgutega korras hoida. Aidatakse ka rahaliselt: «Otseselt annetuskontot meil ei ole, aga vahel on vanemad omaalgatuslikult pannud rahad kokku, näiteks kiigepuud on muretsetud oma rühma mängualale.»

Haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar osutas, et vastavalt koolieelse lasteasutuse seadusele toimub lasteasutuste rahastamine riigieelarve ja valla- või linnaeelarve vahenditest, vanemate poolt kaetavast osast ja annetustest. «Niisiis on lasteaedadele annetuste tegemine seadusega lubatud ning lasteaedu võivad toetada kõik soovijad,» kummutas ta pealinna lasteaedades leviva müüdi, nagu ei lubaks linn lasteaedadele raha annetada.

Jürisaare kinnitusel seostatakse laekunud annetus kindla asutusega ja see jääb selle kasutada. «Kui annetuse tegemisel on märgitud selle sihtotstarve, siis peab asutus sellest ka kinni pidama, kui mitte, on see juhataja otsustada, kuhu ja kuidas annetust kasutatakse,» lisas pressiesindaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles