Pealinna parimad luuletuste lugejad on poisid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christopher Tooding Rocca al Mare koolist.
Christopher Tooding Rocca al Mare koolist. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tänasel lastekirjanduse päeval toimunud etlemiskonkursil selgus, et pealinna parimad luuletuste lugejad on poisid ning Eesti lastele meeldib lugeda kohalike autorite teoseid.

Lastekirjanduskeskuses oli täna keskpäeval üksjagu sagimist, kuna Tallinna algklasside parimad etlejad olid kogunenud omavahel mõõtu võtma. Ettevalmistus oli põhjalik ja nii mõnigi etteaste meenutas pigem etüüdi ning üks esineja oli oma esinemise ilmestamiseks kaasa võtnud isa hiiglaslikud kingad.

Parimatest parimad valisid enda seast välja lapsed ise ja kui võitjate väljakuulutamiseks läks, siis selgus, et hoolimata sellest, et osalejate seas oli poisse ja tüdrukuid pea võrdselt, tunnistati võistluse võitjateks eranditult vaid poisid.

Kuigi tänasel võistlusel võis valida nii Eesti kui ka välismaa autorite vahel, siis laste vaieldamatuks lemmikuteks olid kohalike kirjanike salmid, eriti Jaanus Vaiksoo onu Heino lood.

«Mulle meeldib lugeda nii jutte kui luuletusi, aga ma arvan, et luuletusi meeldib isegi rohkem lugeda,» rääkis Rocca al Mare kooli 4. klassis käiv Christopher Tooding. Kuigi sel võistlusel luges ta Wimbergi «Džunglis, kuhu inimjalg ei astu», siis rohkem meeldivad talle välismaa raamatud, nagu Astrid Lindgreni «Mio, mu Mio».

Ilusas selges eesti keeles luuletust lugenud Haabersti vene gümnaasiumi 1. klassi tüdruk Sofia Ljahh aga eelistab pigem lugeda luuletusi. Oma lemmikautorina nimetas ta Aleksandr Puškinit. «Üks eesti kirjanik meeldis mulle ka, aga ta nimi ei tule enam meelde, lugu ise oli kassist ja koerast,» rääkis tüdruk. Sofia sõnul loeb ta palju, sest see meeldib talle ja pealegi on vaja harjutada ilmekat lugemist.

Küsimusele, milliseid raamatuid soovitavad nad ise teistel lastel lugeda, vastas Lilleküla kooli 2. klassis käiv Ragne Lukken, et kindlasti Astrid Lindgreni «Bullerby lapsi». Ka Christopher Tooding soovitas Lindgreni raamatuid, eriti Pipi Pikksukka, mis olevat väga õpetlik ja tore raamat.

Etlemiskonkursi võitjateks tunnistati Rocca al Mare kooli 4. klassis käiv Christopher Tooding, 21. Keskkooli 3. klassis käiv Markus Hermlin, tunnustati ka Rocca al Mare Erakooli 3. klassis käivat Vincent Pikandit.

Teise klassi laste seas peeti parimaks etlejaks Ühisgümnaasiumis käivat Ivo Urbi ja tunnustati ka Lilleküla gümnaasiumis käivat Ragne Lukkeni. Esimese klassi laste seas valiti parimaks 21. kooli poiss Paul Aron ja Westholmi gümnaasiumis käiv Arthur Rohan Ait.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles