Tallinlane tasuta ühistranspordi küsitlusest: hääletasin Keskerakonna vastu

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ja homme saab lisaks nädala alguses avatud küsitluspunktidele tasuta ühistranspordile jah või ei öelda veel mitmes hääletuspaigas.

Balti jaama turu juurde on toodud buss, millest sagib sisse-välja palju rahvast. Valdav enamus neist on vene keelt kõnelevad inimesed, kuid leidub ka paar eestlast. Oma hääle andnud Jaroslav räägib, et tema on tasuta ühistranspordi vastu.

«Sest ma kardan, et kvaliteet langeb,» põhjendas ta. «Juba täna ei ole kvaliteet väga hea, aga ta langeb. Ja ma tahan teada, kust nad selle raha võtavad?» Jaroslav märkis, et samas tema ema ja isa vastasid küsitlusele «jah».

Ka Anti Kobin andis Balti jaama küsitluspunktis oma vastuhääle.

«Ma hääletasin põhimõtteliselt Keskerakonna vastu, sest see on kohutavalt populistlik,» sõnas Kobin. Mees tunnistas, et on mõelnud küsitluse eiramise peale, aga kui küsitlusbussi nägi, siis tal tekkis tunne, et peab tulema ja kirjutama «ei».

«Aga mina isiklikult hääletasin siin Keskerakonna vastu ja selle poliitika vastu, mis toimub. Mul tulevad külmavärinad peale. See on nii õudne, mis toimub,» rõhutas ta. «Mul on piinlik olla selle linna kodanik, kuigi mulle tegelikult meeldib olla selle linna kodanik, sest mulle Tallinna linn meeldib. Ma ju saan mõistusega aru, et koolinoortel võib tore olla, kui saab tasuta ühistranspordiga sõita, aga kust see raha leitakse?»

Ta lisas, et kui küsitluse peale kulutatakse 250 tuhat eurot, mis on tema hinnangul täiesti müstiline summa, ja siis ei leita lasteaedadele raha juurde, siis see räägib enda eest, et toimuv on lihtsalt nõme.

«Mul pole põhimõtteliselt tasuta ühistranspordi vastu midagi, sest tasuta on kõik asjad toredad, aga see, kuidas ja mis hetkel neid asju tehakse ja kas seda Tallinna linn suudab endale praegu lubada, siis need on need küsimused, millele nad ei oska ise kah veel vastata,» rääkis Kobin.

Mitu inimest astus küsitlusbussist muiates mööda. Üks neist oli vanem naisterahvas Maie, kes ütles, et tema ei lähe hääletama põhimõtte pärast, kuna ei pea küsitlust vajalikuks, ja tema on tasuta ühistranspordi vastu.

«Selle asemel peaks uuendama sõidukiparki ja graafik võiks tihedam olla,» sõnas ta. «Trammid on hakanud väga harva käima.»

Maie prognoosis, et küsitluse vastus tuleb kindlasti «jah».

Täna saab oma arvamust avaldada lisaks näiteks tramm-kohvikus Kadrioru trammide lõpp-peatuses, kuid veel paljudes kohtades üle Tallinna. Täpsemad kohad on välja toodud siin. Raepressi andmetel oli täna keskpäevaks küsitlusele vastamas käinud üle 53 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles