Viimsi küsib ERMi raha Keri tuletorni päästmiseks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keri tuletorn.
Keri tuletorn. Foto: Küllike Rooväli/Postimees

Harjumaa Viimsi vald teeb riigile ettepaneku anda esialgu Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ehitamiseks ettenähtud raha hoopis Keri tuletorni päästmiseks.

«Viimsi vallavalitsus teeb ettepaneku Eesti Vabariigile kui kinnismälestise omanikule, kellel on muinsuskaitseseadusest tulenevalt vastutus tagada mälestise säilimine, kaaluda, nüüd kus ERM’i mitterahastamine on Euroopa Liidu poolt otsustatud, ja leida vabanenud vahendite arvelt võimaluse Keri saarel asuva tuletorni ja ümbritsevate hoonete restaureerimiseks,» seisab valla kultuuriministeeriumile saadetud pöördumises.

Vald rõhutab, et Keri tuletorn on ainus looduslikul gaasil töötanud tuletorn maailmas ning on tänaseks kantud 100 enamväärtusliku maailma tuletorni nimekirja.

Kuigi vald koos saart haldava MTÜ Keri Seltsiga on püüdnud hoonet korras hoida, on tänaseks saarel oleva tuletorni seisukord muutunud iga aastaga hullemaks.

«Juba eelmise sajandi üheksakümnendatel aastatel varises sisse tuletorni põhjapoolne sein, mida on ka püütud kindlustada,» loetleb vald torni kahjustusi. Torniga piirneva teenindushoone katus on täielikult lagunenud, samas seisukorras on saare nn generaatorimaja ning puukuur. Lisaks vajavad vahetamist avatäited ehk uksed ja aknad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles