Vabaühenduste võrgustik: tasuta ühistransport on ennatlik samm

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta ühistranspordi küsitlus.
Tasuta ühistranspordi küsitlus. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsusele saadetud pöördumises on Tallinna vabaühenduste võrgustik seisukohal, et kuigi tasuta ühistranspordi idee iseenesest ei ole halb, on praegusel hetkel tegemist liialt ennatliku sammuga.

Arvestamata on jäetud ühistranspordi hetkeseis ning arenguvajadused, samuti on analüüsimata muudatuse võimalikud mõjud ja riskid.

Vabaühenduste võrgustik leiab, et linna eelarvest ligi kolm protsenti neelav muudatus on kavandamisel olukorras, kus pealinna ühisveondus on aastaid olnud alafinantseeritud. Juba eelnevalt on Tallinna vabaühendused juhtinud linna tähelepanu mitmetele ühistranspordiga seotud probleemidele, kommenteeritud on ühisveonduse arengukava ning kohtutud on transpordiameti ning teiste linna esindajatega. Sellest hoolimata on linnavalitsus paljude ühistranspordi kasutatavust puudutavate probleemide lahendamise rahapuuduse ettekäändel edasi lükanud.

«2011. aasta suvel avalikule arutelule saadetud ühistranspordi arengukavas on ligi pooled järgmiseks kümneks aastaks kavandatust tegevustest rahalise katteta,» märkis võrgustiku liige Juho Kalberg Telliskivi seltsist. Samuti leiab ta, et praegusel kujul ei saavuta linn tasuta ühistranspordiga seatud eesmärke, millest olulisim on autode kasutamise vähendamine.

Linnavalitsusele saadetud pöördumises teeb võrgustik ettepaneku loobuda tasuta ühistranspordi propageerimisest ning selle asemel keskenduda tänaste probleemide lahendamisele.

Alternatiivina linnavalitsuse koostatud küsitlusele viib võrgustik läbi petitsioon.ee keskkonnas küsitluse, saamaks teada linnaelanike eelistust ühistranspordi piletitulust saadava raha kasutamiseks.

Pöördumise koostasid Telliskivi seltsi, Uue-Maailma seltsi, Möldre tee seltsi, Mähe seltsi, Pirita seltsi, Kadrioru seltsi, Professorite Küla seltsi, Vanalinna seltsi, Linnalabori ja MTÜ Kodaniku Hääl esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles