Ühistranspordiettevõtete liitmine tähendab trolliliikluse hääbumist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Trammi ja Trollibussikoondise juhatuse esimehe Toomas Sepa sõnul hakkavad ühistranspordis edaspidi domineerima bussid.
Tallinna Trammi ja Trollibussikoondise juhatuse esimehe Toomas Sepa sõnul hakkavad ühistranspordis edaspidi domineerima bussid. Foto: Peeter Langovits

Tallinna trammi- ja trollikoondise ning bussikoondise ühendamine jõuab lõpule ilmselt tänavu septembris, ühendettevõtte nimeks saab tõenäoliselt Tallinna Linnatranspordi AS ning teiste ühissõidukiliikide kõrval jäävad seal vaeslapse ossa trollibussid.


4. aprillil kinnitab linnavalitsus oma istungil mõlema ettevõtte aastaaruanded, mis on ühtlasi ka mõlema ettevõtte lõpp-bilansid. Seejärel sõlmitakse ühinemisleping – see toimub orienteeruvalt 9. või 10. aprillil.

«Siis tulevad kokku ettevõtete nõukogud ja kujundavad ühinemislepingu osas oma seisukohad. Pärast seda kannavad nõukogude esimehed need seisukohad volikogu 31. mai istungil ette ja ühinemisotsus võetakse vastu linnavolikogus,» rääkis Trammi- ja Trollikoondise (TTTK) juhatuse esimees Toomas Sepp.

Ta selgitas, et vastavalt seadusele saab ühinenud ettevõtte dokumendid äriregistrisse anda kaheksa kuud pärast lõpp-bilansi koostamist ehk 1. septembril. «Nii et lõplik ühinemine peaks teoks saama kusagil septembris ning ettevõtte nimeks peaks saama Tallinna Linnatranspordi AS. See on praegusel hetkel parim nimevariant, aga lõpliku otsuse teeb linnavolikogu,» ütles Sepp Postimehele.

«Seejärel algab liinivõrgu ülevaatamine ja tõenäoliselt tuleb osa trolliliiklusest asendada bussiliiklusega – sellised rasked otsused seisavad ees,» tõdes Sepp. Käesoleval aastal läheb viiendik trolle mahakandmisele, järgmisel aastal umbes sama palju. 2012-2013 tuleb maha kanda kokku 47 trolli. Need asendatakse tõenäoliselt bussidega.

Sel aastal tahaks TTTK osta kolm uut trolli, kuid linnavõim ei luba esialgu sedagi. «Me tegime linnale taotluse, et tahame välja kuulutada riigihanke kolme uue trolli ostmiseks. Aga finantsdirektor Katrin Kendra ei ole meie kirjale tänaseni vastanud. Kas on probleemid finantsidega või on mingid suured otsused ees. Olen kuulnud, et Kendra ootab linnapea põhimõttelist otsust selle kohta, mis trolliliiklusest tulevikus saab ja enne seda ta meile nõusolekut ei anna,» rääkis Sepp.

Trollide asendamine bussidega on tema võibolla üldse üks kõige suuremaid muutusi, mis Tallinna liiklust ees ootab. Trammide kadumist pole esialgu karta, sest vastavalt vabariigi valitsuse otsusele ostetakse saastekvootide eest Tallinnale uusi tramme ja rekonstrueeritakse neljas trammiliin.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles