IRL: ühistranspordi piletituluga saaks õpetajate palku tõsta 45 protsenti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaelanikke tasuta ühistranspordi teemalisele küsitlusele kutsuv plakat Liivalaia tänaval.
Linnaelanikke tasuta ühistranspordi teemalisele küsitlusele kutsuv plakat Liivalaia tänaval. Foto: Andres Haabu

IRLi Tallinna piirkonna juhatus arutas pealinna võimalikku plaani minna üle tasuta ühistranspordile ning otsustas, et teeb linnapea Edgar Savisaarele ettepaneku suunata tasulisest ühistranspordi piletitulust saadavad 14 miljonit eurot õpetajatele palgalisaks.

Tallinna Autobussikoondise andmetel laekus piletitulu eelmisel aastal 17,8 miljonit eurot, millest ligi 14 miljonit eurot tuli tallinlastelt. IRLi Tallinna piirkonna juhatus ei toeta tasuta ühistranspordi ideed.

«Linnapea on öelnud, et tasuta ühistranspordi võimaldamiseks on raha olemas seoses Tallinna Veele makstavate tasude vähenemisega. Kui arvestame suuremast liiniveost tingitud kulumi ja kütusehinna tõusu, siis tõenäoliselt on tasuta ühistranspordi kulude summa veelgi suurem. Seetõttu teeme ettepaneku jätta piletihind samaks ning maksta see summa õpetajate palkadeks,» ütles Tallinna linnavolikogu ja IRLi Tallinna piirkonna juhatuse liige Madis Kübar.

Õpetajate ametikohti oli Tallinnas 2010. aastal keskmiselt 2297. Arvutuse aluseks oleva 14 miljoni suuruse piletitulu eest võiks tõsta õpetajate brutopalka keskmiselt 378 euro võrra igas kuus, selgitas Kübar.

Kui 2010. aastal oli rahandusministeeriumi andmetel Tallinnas õpetajate keskmine palk 837 eurot, siis tasuta ühistranspordile mineva lisaraha arvelt tähendaks see 45-protsendilist palgatõusu.

«Nii oleks Tallinna õpetajate keskmine brutokuupalk 1215 eurot , mis on märkimisväärne tõus. Loodame, et linnapea näeb puude taga metsa ning ei kiirusta enne valimisi tasuta ühistranspordi elluviimisega,» lisas linnavolinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles