Tulevasi TTÜ tudengeid peibutab tootearendus

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikooli avatud uste päev.  Ekskursioon energeetikateaduskonnas.
Tallinna Tehnikaülikooli avatud uste päev. Ekskursioon energeetikateaduskonnas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

TTÜ peahoone oli täna rahvast täis, tulevased tudengid kuulasid maad, millist eriala õppima asuda, ning enamik küsitletutest soovis õppida midagi, mis oleks seotud tootearendusega.

«Tootearendus ja tootmistehnika, see on mu esimene ja viimane valik,» kinnitas Otepäält pealinna tulnud 18-aastane Triin Kuusk. Neiu on kindel, et väljavalitud erialale ta õppima ka pääseb, sest soovib seda väga ning annab endast kõik, et see õnnestuks.

Oma erialavalikut põhjendas ta sellega, et otsib vaheldusrikast ja mitterutiinset tööd. «Ma ei pea seda kindlasti Eestis leidma, võib ka välismaal. Ma just rääkisin mehaanikaosakonna omadega ja nad ütlesid, et neil on tööpakkumisi nii võõrsilt kui ka Eestist,» sõnas gümnasist.

Tüürimees vahetab ametit

Tallinna merekoolis tüürimeheks õppiv 19-aastane Priit Kõrgemaa tuli lahtiste uste päevadele, et uurida maad toidutehnika ja tootearenduse õppekava kohta. Kellena selle eriala lõpetanud leiba teenivad, ta täpselt öelda ei osanud. «Eks need, kes hakkavad uusi asju välja mõtlema,» arvas ta.

TTÜ lahtiste uste päevadel on ta juba teist aastat, eelmisel aastal kaalus ta geenitehnoloogia erialale õppima asumist, kuid lõpuks otsustas siiski minna merekooli. «Mulle ei istu seal väga ja mõtlesin, et äkki vahetan kooli. Niisama ei ole mõtet seal olla,» tunnistas ta. Kas ta ka oma dokumendid TTÜsse toob, ei osanud ta veel öelda.

Tartus Jaan Poska gümnaasiumis õppiv 18-aastane Silver Kolde on 90 protsenti kindel, et tuleb sel sügisel just TTÜsse õppima. Praegu kaalub, ta kas valida ehitustehnika või tootearenduse ja tootmistehnika vahel. Esialgu tundub, et valik langeb pigem ehitustehnika poole.

Tema koolivend, 18-aastane Eigo Helimets soovib õppima hakata tootearendust ja tootmistehnikat. «See on mitmekülgne eriala, seal on füüsikat, matemaatikat, samas on ka turunduslik. Selles õppekavas olevad ained istuvad mulle kõige paremini,» põhjendas ta oma valikut. Mõlemad noormehed kinnitasid, et soovivad õppima asuda riigieelarvelisele kohale, kuigi konkurents on sinna kõva.

Tartlasi meelitavad uued inimesed

Tartus Treffneri gümnaasiumis käiv 19-aastane Kerttu Lääne sooviks TTÜs õppida logistikat. «See on selline uus ala, kus turgu oleks edaspidi. Ka on see põnev, seal on palju matemaatikat ja matemaatika mulle meeldib,» rääkis Lääne. Lisaks TTÜ-le kaalub ta ka võimalust asuda õppima Tartu Ülikoolis õpetatavat matemaatilist statistikat. Kumma kooli kasuks ta otsustab, tartlane öelda ei osanud. «Tahaks Tallinnasse tulla, siin on uus linn ja uued inimesed,» arutles ta.

«Ma ei teagi, mida valida, olen kahevahel,» tunnistas Treffneris õppiv 20-aastane Jaana Hiljurand, kes täna uuris, mida õpetatakse geenitehnoloogias ja toidutehnika ning tootearenduse erialal. Lisaks TTÜ-le on kaalukausil veel Tartu Ülikooli geenitehnoloogia ja meditsiin. «Aga sinna on veel raskem sisse saada,» tunnistas Hiljurand.

«Siin saab sisseastumisel valida, kas sul läks keemia (riigieksam – toim.) hästi või matemaatika, siis Tartus on mõlemat riigieksamit vaja,» selgitas Kerttu Lääne. Kuigi TTÜsse pääsemine tundus mõlemale neiule lihtsam kui Tartu Ülikooli sisseastumine, tunnistasid nad, et soovitud erialadel on lävend kõrge ning koolipääsemiseks peavad riigieksamite tulemused olema vähemalt 80 punkti.

«Ainult majandust,» vastas kolmas Treffneris õppiv neiu, 18-aastane Keilyn Laur, mida ta õppida kavatseb. Ka tema kaalub lisaks TTÜ-le Tartu Ülikooli astumist. Neiu kinnitusel huvitab teda ärindus ning tal on kindel soov tulevikus hakata äri tegema. Mingit konkreetset äriplaani või ideed tal veel ei ole. «Ma mõtlesin, et lähen erafirmasse ja hakkan tooteid arendama,» kujutas ta ette oma tulevikku.

TTÜ lahtiste uste päevadel oli ka neid, kel on veel mitu aastat aega tulevast kõrgkooli valida. Tallinna Vanalinna hariduskolleegiumis õppivat 18-aastast Marelle Lindet huvitab toiduainete tehnoloogia. Tema sõbranna sama vana sõbranna Marie Murdla arvas, et tema vist läheb tulevikus majandust õppima. Kuigi neidudel on kooli lõpuni veel terve aasta aega, kinnitasid nad, et tulevase eriala valimiseks pole sugugi vara. «Siin (lahtiste uste päevadel – toim) käivad juba üheksanda ja kümnenda klassi õpilased,» kinnitas Linde. Murdla aga käis juba haridusmessil Teeviit eri kõrgkoolide pakutavaid erialasid uurimas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles