Lootsmann algatas järelevalve Kernu volikogu Keila kooli puudutava otsuse üle

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värner Lootsmann.
Värner Lootsmann. Foto: Peeter Langovits

Harju maavanem Värner Lootsmann algatas järelevalve Kernu volikogu 22. jaaniaru 2009. aasta otsuse seaduslikkuse kontrolliks, mille järgi osaleb Kernu vald Keila Hariduse Sihtasutuse peetava Keila gümnaasiumi kui erakooli ülalpidamiskulude katmises.

Maavanem soovib kontrollida, kas Kernu volikogu otsus  on vastavuses põhikooli-
ja gümnaasiumiseaduse ning erakooliseadusega, vahendas maavalitsuse pressiesindaja.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus näeb küll ette, et kui ühe kohaliku omavalitsuse territooriumil elav laps õpib teise kohaliku omavalitsuse poolt peetavas koolis, osaleb lapse elukohajärgne omavalitusüksus ka kooli kulude osalises katmises, kuid see ei laiene teise linna või valla erakooli suhtes. Keila Hariduse SA poolt peetav kool aga on erakool.

Seaduse kohaselt on kohaliku omavalitsuse poolt peetava kooli kulude katmises osalemise aluseks kooli pidava valla- või linnavalitsuse poolt kinnitatud õpilaskoha tegevuskulu arvestusliku maksumuse ühe õpilase kohta ning tasumine toimub vastava valla- või linnavalitsuse esitatud arvete alusel.

Seega ei võimalda seadus samadel alustel osaleda erakooli kulude katmises.

«Küsimus on tegelikult laiem, sest praegu on tekkinud omamoodi absurdne olukord, kus munitsipaalkool Keila gümnaasium on muudetud erakooliks, selle loomisel on mindud vastuollu kehtiva seadusega ning seatud ohtu tasuta koolihariduse tagamise põhiseaduslik kohustus. Sisuliselt võib Kernu valla otsus tähendada Keila linnajuhtide poolt tekitatud ebaseadusliku olukorra kaudset heakskiitmist,» kommenteeris Harju maavanem.

Samas küsimuses on Saku vallavolikogu otsustanud mitte aktsepteerida Keila Hariduse SA arvet põhjendusega, et omavalitsus suhtleb koolihariduse küsimustes omavalitsusega, mitte erainstitutsiooniga ning samal seisukohal on ka Vasalemma vald.

«Hetkel on käimas kohtumenetlus, mis puudutab Keila linna otsuseid seoses munitsipaalkooli eraõiguslikuks sihtasutuseks muutmisega. Nii minu, õiguskantsleri, haridusministri kui ka riigikogu kultuurikomisjoni hinnangul on tegemist olukorraga, kus pole tagatud tasuta munitsipaalkooli pidamise kohustus ning on mindud vastuollu kehtiva põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse sätetega. Juba kasvõi käimasoleva menetluse tõttu peaks esialgu omavalitsused mitte tormama lepinguid sõlmima,» lisas Lootsmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles