Kunstiakadeemia võtab uue maja asjus aja maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi
Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi Foto: Raigo Pajula

Eesti Kunstiakadeemia võtab uue õppehoone rajamisega ajutiselt aja maha ning kaalub põhjalikult oma võimalusi, teatas EKA rektor Signe Kivi teisipäeval pärast haridusministeeriumis toimunud kohtumist.


Mõlemad osapooled nimetasid eilset kohtumist edasiminekuks ministeeriumi ja akadeemia vahel pikka aega hõõgunud konflikti puhul. Kivi sõnul EKA siiski ei nõustu ministeeriumi poolsete etteheidetega oma võimupiiride ületamise ja akadeemia nõukogu ebapiisava informeerimisega. «Ma kinnitan, et ei EKA rektor, rektoraat ega nõukogu ei ole rikkunud ülikooliseadust,» ütles Kivi Postimehele.

«Meie jaoks on väga oluline rõhutada, et Eesti Kunstiakadeemia oma otsustes, oma nõukogu informeerimises ja oma senises eelarvepraktikas ei ole rikkunud ülikooliseadust,» kinnitas EKA rektor. Ja kuna ministeerium ei rahuldanud EKA vaiet sihtasutuse Archimedes rahastamisotsuse tühistamise kohta, siis otsustas ülikool uue õppehoone rajamise plaani ajutiselt külmutada.

«Kunstiakadeemia leiab endiselt, et rahastamisotsuse tühistamine oli ebaõiglane, kuid reaalsusega tuleb leppida. «Me teame ka täna, et meie vaide esitamine oli õigustatud, kuid et ministeerium on jätkuvalt teisel arvamusel, siis ühel hetkel tuli maha istuda ja mõelda, milline stsenaarium on aastal 2012 kõige perspektiivikam,» ütles rektor.

Kivi sõnul mõeldakse lähiajal põhjalikult läbi, kas minna edasi arhitektuurikonkursi võitnud Art Plaza projektiga näiteks muudetud mahus või muudetud ajakavas. Samal ajal analüüsitakse ka teisi võimalikke lahendusi ning pärast arutelusid nõukogu ja kuratooriumiga esitatakse need aprillikuu jooksul hindamiseks ministeeriumile.

Ka ministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmets möönis, et teisipäevane kohtumine oli ministeeriumi ja ülikooli suhetes samm edasi. «Ega me ju mingisuguseid lõplikke otsuseid ei langetanud, kuna alles reedel said osapooled esitatud materjalidega tutvuda. EKA soovis tutvuda veel audiitori esitatud aruandega ning anda selgitusi riikliku järelevalve õiendi osas. Aga põhimõtteline otsus oli see, et EKA võtab oma uue maja projektiga pigem hoo maha ja tuleb aprillis välja ka alternatiivsete võimalustega,» ütles Laidmets Postimehele.

«Meie kõige suurem mure on see, et kas need sammud, mis on juba ette võetud, ei ole kooli finantsmajanduslikku olukorda tõsiselt kahjustanud. Sõltumatu auditi hinnang on see, et olukord on üsna keeruline. Eks me ootame nüüd kooli selgitused ära ja siis saame rahulikult edasi minna,» rääkis Laidmets.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles