Kahe lapse ema tapmises süüdistatav narkomaan kahetses röövmõrva

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Mihhailov täna Harju maakohtus.
Andrei Mihhailov täna Harju maakohtus. Foto: Peeter Langovits

Laagri Säästumarketist kartuleid ostmast tulnud kahe lapse ema koduteel raha saamiseks raudkangiga surnuks peksmises süüdistatav staažikas narkomaan kahetses täna Harju maakohtus röövmõrva.

Pool aastat tagasi, 26. septembril Laagris toimunud veretöö asjaolud jäid toona avalikkuses veidi tagaplaanile, sest samasse ajajärku jäi endise tippkorvpalluri Kert Kesküla tapmise avastamine.

Ometi on noore pereema tapmise asjaolud sisult sarnased ühiskonda paar aastat tagasi oluliselt vapustanud kurikamõrvar Vjatšeslav Bajuki teoga – mõlemal juhul rünnati üksikuid naisterahvaid löökidega pähe, tehti seda selja tagant ja ohvreid ette hoiatamata.

Täna Harju maakohtus alanud protsessil veretöö täielikult omaks võtnud ja toimunut kahetsenud Andrei Mihhailov (33) on staažikas narkomaan. Mehe väitel on ta looduslikku ja sünteetilist heroiini kasutanud vähemalt viimased kümmekond aastat.

Sagedasele uimastitarbimisele viitab mehe karistusregistergi, kus olevast 23 väärteost enamik on seotud narkootikumide tarvitamise või purjutamisega. Lisaks on meest neljal korral karistatud kriminaalkorras varguste eest.

Varastamine oligi keskharidusega ja töötu Mihhailovi ainus sissetulekuallikas. Ka mõrvapäeva hommikul oli ta Laagris järjekordsel «ringil» sooviga näha, kas kuskilt on võimalik metalli varastada.

Mehe sõnul alustas ta hommikut kell üheksa «valge hiinlase» ehk sünteetilise heroiini süstimisega. Teist doosi vajas mees juba pärastlõunal. Päevas kulunud tal niimoodi uimastitele umbes 30 eurot.

Mihhailovi sõnul tal saatuslikul hommikul metalliga ei vedanud ja nii suundus ta Pärnu maanteel asuvasse Säästumarketisse süüa ostma. Juhuse tahtel oli samal hetkel poes mehe hilisem ohver, üheksa-aastase poja ja seitsmeaastase tütre ema Monica (32), kes oli käinud ämmaga Laagri lihapoes maksa ostmas ja otsustas enne kojujõudmist käia üksinda Säästumarketis veel kartuleid toomas.

Mihhailovi väitel tema naist poes siiski tähele ei pannud. Küll sattus Monica talle ette siis, kui mees teisele poole teed jääva raudtee ületamise järel edasi kõndis ja üksinda kotti kandnud naine temast kiirel sammul möödus.

Mihhailovi väitel tekkiski tal siis äkkmõte naist rünnata ja talt kott koos rahaga kätte saada. «Ma läksin talle järgi ja nägin juhuslikult maas ühe peenra kõrval olnud raudtoru, siis mul see mõte tuli,» kirjeldas mees kohtus.

«Maksimaalselt viis korda,» pakkus mees naisele pähe sooritatud löökide arvu. Eksperdid olid Monica fikseeritud hulgi luumurdude analüüsis jõudnud siiski arvamusele, et lööke pidi olema rohkem.

Mihhailovi väitel tõstis naine praktiliselt kohe enesekaitseks käed näo ette ja kukkus maha. «Mingit sõnavahetust meil polnud,» rääkis mees. Seejärel haaranud ta naise toidukoti, mille hiljem minema viskas nagu ka rünnakul kasutatud raudtoru.

Mihhailovit huvitas rohkem väiksem kott. Täpsemalt seal olnud rahakott. Rahakotis polnud küll sentigi sularaha, kuid mees nägi seal paberitükki nelja numbriga, mida ta pidas ohvri pangakaardi PIN-koodiks.

Suures rahahimus kiirustas ta juba mõned minutid pärast verist kallaletungi Säästumarketi juurde tagasi ja üritas oma nägu varjamata naise pangakaardiga SEB sularahaautomadist raha välja võtta. Kuna sisselöödud PIN-kood ei sobinud, pidi mees pettunult lahkuma.

Seejärel sõitis Mihhailov Männikule ja süstis endale lõuna paiku juba uue uimastidoosi. Samal ajal võitlesid arstid Mustamäe haiglas aga mehe ohvri elu eest. Teadvustus olekus naise leidis mõnikümmend minutit pärast kallaletungi juhuslikult koeri jalutanud naine, kes kiirabi kutsus. Monica, keda iseloomustati sooja ja sõbralikku pereemana, suri ajuvigastuste tõttu teadvusele tulemata kaks päeva hiljem.

Samal päeval pidas politsei kinni ka tema arvatava tapja, kes oli naisega koos jäänud Säästumarketi turvalindile. Olulisemgi süütõend oli aga SEB sularahaautomaadi salvestis, kus ta naise pangakaardiga raha üritab välja võtta.

Algselt Mihhailov eitas süüd kategooriliselt, kuid nähes kriminaalpolitsei kogutud tõendeid, muutis meelt ja võttis mõrva täielikult omaks. Eksperdid said Mihhailovi dressidelt ja jalanõudelt DNAd, mis klappis ohvri omaga. Samuti leiti Mihhailovi DNAd tapetud naise teksadelt. Kokku läksid erinevad DNA ekspertiisid maksma 8721 eurot.

Mees näitas uurijatele ette, kuhu ta röövmõrva järel saagiks saadud asjad ja kallaletungiks kasutatud raudtoru viskas. «Ma siiamaani ei mõista, mida tegin,» rääkis mees kohtus. «Ma olen niipalju sellele mõelnud ja ei saa aru, miks ma nii tegin. Ma olen küll varastanud, kuid pole kellelegi niimoodi kurja teinud.»

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas mehele süüdistuse julmas röövmõrvas, mille eest on maksimumkaristusena ette nähtud eluaegne vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles