Kõrvalmajade küttearved erinevad Lasnamäel kaks korda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärberi 34 korterite radiaatoritele on paigaldatud soojuse mõõteandurid, mis edastavad näidud kilpi.
Kärberi 34 korterite radiaatoritele on paigaldatud soojuse mõõteandurid, mis edastavad näidud kilpi. Foto: Peeter Langovits

Tallinnas Lasnamäel lähestikku asuvate kortermajade küttearvete suure erinevuse põhjus peitub eelkõige selles, kas majad on soojustatud ja küttesüsteem renoveeritud.


Kärberi 34 kortermajas tuleb soojuse eest tasuda 1,15 eurot ruutmeetrilt, veidi eemal asuvas Punane 15 elamus aga 2,49 eurot. Vahe on seega rohkem kui kahekordne.

Punane 15 viiekorruselise elamu korteriühistu esimehe Ene Mäetalu sõnul ei ole nende maja renoveeritud. See on ka üks suurte soojaarvete põhjus.

«Meil on Nõukogude ajal tellistest ehitatud maja ning seintes on praod sees, kust tuleb tuul ja külm sisse,» selgitas ühistujuht. «Otsakorterites on toas vaid 15–16 kraadi sooja.»

Mäetalu lisas, et korteriühistul on küll kavas 40 aastat vana maja renoveerima hakata, kuid see ei lähe sugugi libedalt, sest osa pensionäridest ja väikese sissetulekuga elanikest sõdib selle vastu. Tema sõnul tuleb tihti probleeme ette ka kanalisatsiooniga, sest torud on ära vajunud.

Võrreldes Punane 15 majaga peavad Kärberi 34 elanikud soojuse eest maksma kaks korda vähem. Korteriühistu juhatuse liige Andrus Herkül selgitas, et maja soojussüsteem on täielikult renoveeritud ja paigaldatud on personaalne küttearvestuse süsteem.

Ta selgitas, et tavaliselt toimub soojuse arvestus nii, et maja all on üldine arvesti ja hoonesse tulev soojuse hulk jagatakse korterite vahel vastavalt põrandapinnale. Selle järgi tuleb ka maksta.

«Tegelik olukord on aga nii, et mõne korteri aknad on põhja ja teised lõuna poole. Mõni inimene tahab, et hakataks sügisel varem kütma, teine jälle ei taha,» märkis Herkül. Sellisest olukorrast väljatulemiseks ongi vaja paigaldada personaalne küttearvestuse süsteem, et iga korteri omanik saaks ise reguleerida, kui palju ta soojust tarbib.

Kärberi 34 majas on igas korteris kõigi radiaatorite külge paigaldatud küttekulu mõõturid ning regulaatorid, kust saab soojust juurde või maha keerata. Koridoris on seinal kastike, kuhu raadio teel jõuavad küttekulu mõõturite näidud.

Sealt jõuavad andmed edasi firmasse, mis neid töötleb ja selle järgi saadetakse korteriomanikule ka soojaarve. Tõsi, sel moel maksavad elanikud vaid poole tarbitava soojuse eest, teine pool tuleb korteri ruutmeetrite järgi.

Lasnamäe linnaosa valitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu ütles, et korterite soojaarvete suurus sõltub eelkõige sellest, kas küttesüsteem on korda tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles