Haridusministeerium tegi kunstiakadeemiale ettekirjutuse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruari lõpul moodustasid Kunstiakadeemia tudengid uue õppehoone toetuseks inimketi.
Veebruari lõpul moodustasid Kunstiakadeemia tudengid uue õppehoone toetuseks inimketi. Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teaduminister Jaak Aaviksoo tegi Eesti kunstiakadeemias korraldatud kinnisvarajärelevalve tulemustest lähtuvalt akadeemia rektorile Signe Kivile ettekirjutuse, milles nõuab ülikooli tegevuse vastavusse viimist seadustega ja rikkumisega tekitatud tagajärgede kõrvaldamist.

Minister Aaviksoo kinnitas täna riikliku järelevalve õiendi Eesti Kunstiakadeemia tegevuse õiguspärasuse üle kinnisvaraga seotud küsimustes. Koos järelevalve õiendiga annab ministeerium täna ülikoolile üle sõltumatu audiitori aruande Eesti Kunstiakadeemia finantsseisundi ja jätkusuutlikkuse hindamise kohta, ütles ministeeriumi pressiesindaja Rein Joamets.

Ülikooli kinnisvara puudutava järelevalve käigus selgus, et Eesti Kunstiakadeemias on aastatel 2007-2012 tehtud olulisi kinnisvaratehinguid ja sõlmitud uue maja projektiga seotud lepinguid, mis ületavad nõukogu kinnitatud eelarvega ettenähtud vahendite mahtu ning eelarves ettenähtud kasutusvaldkondi või katteallikaid, teatas ministeerium.

Eelarved on viidud tehtud kuludega vastavaks alles pärast eelarveaasta lõppu.

Ettekirjutuses nõutakse ülikooli tegevuse viimist vastavusse seadustega.

Sõltumatu audiitori aruanne annab ülevaate Eesti Kunstiakadeemia finantsseisundist ja jätkusuutlikkusest seisuga 31. detsember 2011, samuti kujunevast finantsseisundist ja tegevuse jätkusuutlikkusest uue õppehoone rajamise ajal ja pärast hoone valmimist.

«Aruande kohaselt on ülikooli lühiajaline ja pikaajaline maksevõimelisus möödunud aasta lõpu seisuga madal ning finantsprognoosid perioodi 2012-2016 kohta – kavandatava uue õppehoone rajamise ajal ja vahetult pärast seda – liialt optimistlikud. Aruande kohaselt kujuneb ülikoolil aastatel 2012-2016 oluline tegevuskahjum. Prognoositava tegevusstsenaariumi järgi tekib Eesti Kunstiakadeemial aastatel 2012-2016 pidev maksevõimetus,» leiab ministeerium.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul on tema prioriteediks kõrgema kunstihariduse kestmine. «Parim, kui seda kannaks Eesti Kunstiakadeemia. Selleks ootan Eesti Kunstiakadeemialt tasakaalukalt ja koostöös, ent viivitamata leitavat lahendit, mis oleks kooskõlas meie võimaluste ja meie tegelike vajadustega,» ütles minister.

Ministeeriumi kõrghariduse ja teaduse asekantsler Andres Koppel lisas, et kunstiakadeemia uue hoone ehitamiseks tehtud plaanid on muutnud ülikooli olukorra kahetsusväärselt keeruliseks.

«Samas on olukord pärast põhjalikku analüüsi selgem nii ministeeriumile kui loodetavasti ka kunstiakadeemia juhtkonnale. Kõrgema kunstihariduse jätkusuutlikkusega seotud probleeme arutame juba järgmisel teisipäeval, mil ka ülikooli juhtkond on saanud materjalidega tutvuda,» lisas Koppel.

Haridus- ja teadusministeerium ei rahuldanud täna ka Eesti kunstiakadeemia vaiet sihtasutuse Archimedes otsusele mitte rahastada EKA uue õppehoone ehitust, kuna ministeeriumi hinnangul on sihtasutuse tegevus ja otsused põhjendatud ning seaduspärased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles