Piltuudis: Tallinna kalmistul mälestati märtsipommitamise ohvreid

Mirjam Mäekivi
, uudistetoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitse Seltsi esimees Jaan Tamm. Just muinsuskaitse algatas 1989. aastal pommitamisohvrite mälestusüritused.
Muinsuskaitse Seltsi esimees Jaan Tamm. Just muinsuskaitse algatas 1989. aastal pommitamisohvrite mälestusüritused. Foto: Uwe Gnadenteich

Täna möödub 68 aastat Nõukogude Liidu lennuväe pommirünnakust Tallinnale. Keskpäeval mälestati rünnakus hukkunuid siselinna kalmistul.

Siselinna kalmistul toimunud mälestusteenistusel asetati lilled pommiohvrite matmispaiga jalamile ning süüdati mälestusküünlad.

Mälestuskõne pidas Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut, samuti loeti hingepalve.

Täna õhtul toimub veel mitu üritust koletu ajaloosündmuse ohvrite mälestuseks.

Kell 17 avatakse mälestustahvel Harju tänava veeres ning kell 18 algab kontsert ja mälestusteenistus Niguliste kirikus. Kell 19.15 hakkavad lööma Tallinna kirikute leinakellad ning Harju tänava ääres süüdatakse küünlad.

Narva linna hävitamisele 6. märtsil 1944 järgnes 9. märtsi õhtul ja ööl Nõukogude lennuväe pommirünnak Tallinnale, mille peamiseks sihiks olid elurajoonid. Kahes laines, ajavahemikus kell 19.15-1 ja 3-6 kohale lennanud punalendurid heitsid Tallinnale umbes 1725 lõhke- ja 1300 süütepommi.

Rünnakute käigus hävis kokku 1549 hoonet ja 3350 sai kahjustada. Tollasest elamispinnast moodustas see ligi 30 protsenti. Rünnaku tagajärjel hukkus 554 Eesti kodanikku, millele lisandus 50 Saksa sõdurit ja 121 sõjavangi. Ligi 20 000 elanikku jäi ilma oma kodudest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles