Tallinnasse tuleb Vene Lütseum

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu hoone.
Tallinna linnavolikogu hoone. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu otsustas asutada sihtasutuse Tallinna Vene Lütseum, mis hakkab korraldama tasuta venekeelse üldhariduse andmist riiklike õppekavade alusel, Isamaa ja Res Piublica Liidu (IRL) rahvuslaste ühendus peab sammu Edgar Savisaare ja Keskerakonna valimiskampaania alguseks.

Abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on eesmärgiks anda riiklike õppekavadega määratud mahus tasuta ja heatasemelist põhi- ja keskharidust ning samuti korraldada täienduskoolitust, teatas Raepress. 

Kõlvart avaldas lootust, et Vene lütseum teeb kättesaadavaks kvaliteetse hariduse vene keeles õppida soovijatele. Munitsipaalseid erakoole on ta sõnul Eestis teisigi – näiteks Keilas ja Saue vallas.

«Meie riigi põhiseadus annab võimaluse valida õppekeelt. Nii õpilased kui ka lapsevanemad, aga ka õpetajad on tungivalt väljendanud vajadust vene õppekeelega kooli järele. Tallinna linnale ei too kooli loomine ja sihtasutuse tegevus kaasa lisakulutusi ning ka õpilastele on seal õppimine tasuta,» lisas abilinnapea.

SA Tallinna Vene Lütseum asutaja on linn ja aadressiks Linnamäe tee 10. Asutamisel eraldab Tallinna linnavalitsus oma reservfondist sihtasutusele registreerimise ja koolitusloa taotlemisega seotud kuludeks 500 eurot.

Sihtasutuse tegevust kavandab ja teostab ka järelevalvet selle üle sihtasutuse nõukogu, millesse põhikirja järgi kuulub kolm kuni seitse liiget. Linnavolikogu otsuse kohaselt said nõukogu liikmeteks Mihhail Kõlvart, Yana Toom ja Mart Raik. Nõukogu volitused kestavad kolm aastat. Sihtasutust juhib ja esindab juhatus, mille liikmete volituste kestus on samuti kolm aastat. Sihtasutus võib ühineda teise sihtasutusega, kui mõlema sihtasutuse eesmärgid on sarnased ja ühinemine on lubatud ka teise sihtasutuse põhikirjaga.

IRLi rahvuslased: Savisaar alustas valimiskampaaniaga
 
IRL ühendus Rahvuslased mõistab hukka Tallinna linnavolikogu tänase otsuse asutada sihtasutus Tallinna Vene Lütseum.

«Oleme seisukohal, et antud eragümnaasiumi asutamise eesmärk Tallinna linna poolt on vältida eestikeelsele aineõppele üleminekut, ehk segregatsioonipoliitika jätkamist Tallinnas,» selgitas ühenduse juht Tarmo Kruusimäe.

Rahvuslaste hinnangul on Keskerakond eesotsas Edgar Savisaare ja Mihhail Kõlvartiga alustanud varakult 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimiste kampaaniat, kus peamiseks valimisteemaks üritatakse tuua kahetsusväärselt vaid keele- ja rahvuspoliitikat.

Tarmo Kruusimäe sõnul ei suuda Keskerakond oma senise tegevusetuse tõttu 2013. aasta valimistel muud teemat tõstatada ja eesmärke püstitada, kuivõrd Savisaare juhitud linnavalitsus on viinud linna pankroti äärele. «Lisaks saadavad linnavalitsust korruptsioonisüüdistused, linna lasteaiad ja koolid on jätkuvalt alafinantseeritud ning teede-tänavate olukord katastroofiline,» märkis Kruusimäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles