Streigijärgne päev koolides: kaks kontrolltööd või filmivaatamine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õpetajate streigi tõttu tekkinud vaba päeva veetsid õpilased peamiselt kodus õppides-puhates, muist pidi isegi siis kooli tulema. Täna, streigi teisel päeval, oli linna peal noori näha üldiselt siiski vähe, kuid teisalt oli ka töö taastanud koolides kohal vaid keskmiselt pool õpilastest.

Tallinna 21. kooli ja Jakob Westholmi gümnaasiumi õpetajate otsus streikida vaid ühe päeva põhjustas mitmetes õpilastes pettumust, kuid oli ka kohusetundlikke, kes said aru, et liiga pikk paus oleks neid õppeprogrammist liialt palju maha jätnud.

«Mul on suht ükskõik, sama hästi võib koolis käia küll,» rääkis 9. klassi õpilane Johans, kes oli ka eile koolis käinud, matemaatika konsultatsioonil. «Vaba päeva saab, see on põhiline,» väljendas ta õpilaste üldist suhtumist streiki.

Westholmis oli klasse, kes peaaegu täiskoosseisus kohal - ilmselt oli neil teistest enam ka põhjust - 9. klass pidi toime tulema juba kahe kontrolltööga.

«Tuldi jala, taksoga, mõned bussid sõitsid,» ütles Johans. Joosep näiteks tuli Lasnamäelt jalgsi ja kõndis kooli tund aega: «Kell seitse hakkasin tulema. Mõned bussid sõitsid, aga jäin neist maha,» rääkis ta.

«Mõned elavad lähedal ka, aga vist ei viitsinud tulla,» arvasid ühelt kontrolltöölt saabunud 9B tüdrukud. Maardust kooli käiv Maren ütles, et pidi tänase ühistranspordistreigi tõttu vaid Viru juurest jalgsi kõndima, sest sealt linna toov buss käis korralikult.

Ka Tregor pidi täna veidi enam jalgadele valu andma – muidu trammiga sõidetavad paar peatust tuli täna jalgsi võtta.

Kooli direktor Kalle Niinas ütles, et kogu koolist oli täna kohal 61 protsenti õpilastest, kusjuures kõige hõredamad olid just vanemate klasside read. «Mida nooremad, seda paremini ollakse kohal. Kuigi me saatsime just kirja lastevanematele, et väiksemad võib koju jätta, kui ei ole toomist. Aga üllataval kombel on algklasside õpilastest koolis 77 protsenti,» rääkis ta.

12. klassis oli puudujaid 18 ja kohal oli vaid 11 abiturienti. Alice ja Külli leidsid, et streik oleks võinud nendegi koolis pikemalt kesta. «Need paar päeva ju enam midagi ei muuda. Nii vähesed on täna koolis, et ega me programmiga niikuinii edasi ei lähe, vaatame filme ja…» rääkisid nad. Puudumise põhjusteks pidasid nad nii tõrkeid bussiliikluses kui laiskust. «Need, kes kõige kaugemalt käivad, on üldiselt kohal,» tõid nad näiteks, et Jürist kooli käiv õpilane oli rivis.

21. kooli juhtkond oli aga ette teatanud, et transporditöötajate streigi tõttu puudumine loetakse põhjendatuks ning tänasel päeval õppetööga edasi ei minda. Tulemuseks oli umbes poolte õpilaste puudumine - näiteks 9. klassis tuli kohale vaid 5 õpilast - ning tundides korrati pigem vanu teemasid.

7.a klassi tüdrukud tõdesid, et streigipäevaks oli neile õppimist antud kõvasti rohkem kui tavaliselt. «Me õppisime ikka üsna mitu tundi.» - «Aga puhkasime ka hästi palju!» rääkisid Roberta, Liisa, Anastassia, Johanna ja Elisa läbisegi. Oli neid, kes leidsid, et oleksid võinud pikemaltki puhata, ent ka neid, kes pidasid õpetajate otsust õigeks: «Me oleks õppimisega maha jäänud. 7. klassis on matemaatika väga raske, see oleks olnud meile kahjuks,» mõistis Roberta.

Ka 7. klassist puudusid täna ka ligi pooled – mõned käivad suisa linnast väljast, näiteks Kuusalust, rääkis Hans-Jakob, kes ise sõidab muidu koolibussiga, aga täna tõi teda isa autoga ära.

Linna peal üksikud noored

Viru keskuses vaba päeva nautivaid noori näha ei olnud. 9. klassi õpilane Claudia ütles, et ega seda vaba aega palju olegi – kodus tuli ärajäävate tundide materjal iseseisvalt omandada ning teha ka kodutöö, nii et sellega tegeles ta terve eilse päeva. «Sellegipoolest kulub vaba päev ära, aga ma ei usu, et õpetajatel sellest streigist väga kasu on, palgatõusuks pole raha kuskilt võtta,» teadis ta.

Streigi ajaks soodsad õpilashinnad välja kuulutanud Coca-Cola Plaza juures oli sagimist rohkem. Oru põhikooli õpilased Kristel ja Käroli nautisid õpetajate streigi kaht vaba päeva ja olid täna kinno tulnud soodushinnaga seansile, sest neile eriti õppimist antud ei olnud.

Ka Tabasalu ühisgümnaasiumi õpetajad streigivad kaks päeva, mistõttu 6. klassi tüdrukud Merilin ja Brita olid saanud samuti linna kinno tulla. «Õpetajad väärivad suuremat palka,» pidasid nad streiki oluliseks.

Tallinnas streikis täna veel 34 kooli ja 30 lasteaeda, homme jääb tööseisaku tõttu suletuks veel 21 kooli ja 12 lasteaeda.


Õpetajad streigi tulemuste osas ootusärevad

Kõik õpetajad, kellega Postimees vestles, olid käinud Vabaduse väljaku miitingul ning hindasid selle õhkkonda heaks, isegi ülevaks.

Jakob Westholmi gümnaasiumi inglise keele õpetaja Tiina Tiiman rääkis streigipäevast säravi silmi: «Ma usun, et sellest oli abi ja nüüd algab tõeline dialoog ja asjad saavad selgeks räägitud.» Tema hinnangul otsustasid õpetajad vaid ühe päeva streikida, sest arvasid, et sellest on küll oma arvamuse näitamiseks. «Et õppetöö väga ei kannataks – eksamid tulevad ja töö tahab tegemist,» lisas ta.

«Me näitasime valitsusele, et me oleme olemas ja me ei ole rahul kõigega, mis nad teevad,» arvas kehalise kasvatuse õpetaja Heidi Raudsepp.

«See, et meil on 16 000 õpetajat, kes astusid välja selle eest, et meil pole olnud mitu aastat dialoogi õpetajate ja riigi vahel, on väga oluline asi. Kordades olulisem kui palgast rääkida, sest tegureid on muidki, millele üldse ei taheta tähelepanu osutada,» lisas bioloogia õpetaja Rando Kuustik. Teda segas ka tänane transporditöötajate streik, mistõttu temalgi kulus Lasnamäelt kooli tulemiseks tund aega – pool teed kõndis ta jalgsi ning pool teed sai tuttavate autoga sõita.

21. kooli streigijuht Ingrid Paggi hindas, et eilne streigimiiting oli õpetajatele kohaselt asjalik ja väljapeetud, kuid selle tulemuste kohta on tema sõnul veel vara hinnanguid anda: «Esimeste reaktsioonide järgi olen ma väga pettunud meie ministri suhtumises. Kui eesotsas olev inimene räägib niimoodi inimestest, keda ta peab juhendama, siis on küll väga perspektiivitu olukord.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles