Stroomi rannast võib saada ametlik nimi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stroomi rand on suviti populaarne puhkepaik.
Stroomi rand on suviti populaarne puhkepaik. Foto: Priit Simson / Postimees

Kuigi rahva seas on Tallinnas asuva Stroomi ranna nimi laialt levinud, on puhkuskoha ametlik nimi siiani Pelgurand. Nüüd plaanib linnavõim Stroomi ranna nime aga ametlikuks teha.

Tallinna linnaplaneerimise amet pöördus regionaalministri poole, et muuta rahvasuus laialt levinud Stroomi ranna nimi ametlikuks rööpnimeks.

«Tallinnas on tõepoolest käimas avalikele supelrandadele ametlike kohanimede määramine,» ütles Tallinna Linnaplaneerimise Ameti kohanimekorraldaja Liisi Sokk. Tallinna nimekomisjoni ettepanek oli määrata Pelgurannale rööpnimi Stroomi rand ning sellele ettepanekule saadi ka kohanimenõukogu nõusolek, kuid Soka sõnul lõplikku otsust selles osas veel langetatud ei ole.

Praegu on ranna ametlikuks nimeks Tallinna Linnavolikogu 1939. aasta otsuse alusel Pelgurand, selgub kohanime nõukogu protokollist. Meedias, mitmetes ametlikes dokumentides ja registrites kasutatakse aga enamasti Stroomi ranna nime. Ka maaüksuse aadress on praegu Stroomi rannaala.

Stroomi nimi tuleneb B. F. Strohmi rajatud kõrtsi nimest, mille ala jääb praegu hoopis Haabersti linnossa Mustjõe asumisse Paldiski maantee äärde. Kuna kõrtsi juurest viis tee Merimetsa asumi kohale jääva supelrannani, siis hakkas rahvas viimast Stroomi rannaks kutsuma. Seega on Stroomi ranna nimi on tulnud ametlikesse dokumentidesse meelevaldselt rahvasuust ja selle nime levikule on kaasa aidanud kindlasti venekeelne elanikkond, kellel on Pelguranna asemel suupärasem öelda Štromka.

Tallinna linnavalitsuse nimekomisjon aga leidis, et Pelguranna nime Stroomi ranna nimega asendamine ei ole nimemääramise põhimõtetega kooskõlas, kuna sel juhul kaoks koha algupärane ajalooline nimi. Pelguranna nimi on tulnud sellest, et tegemist oli Pelgulinna rannaga. Ranna nimest said omakorda nime Pelguranna asum ja ka Pelguranna tänav. Nii otsustaski pealinna nimekomisjon, et arvestades Pelguranna kui ajaloolise nime väärtuslikkust ning Stroomi ranna nime levikut rahvasuus, meedias ja dokumentides, on parimaks lahenduseks mõlema nime kasutamise seadustamine Pelgurannale.

Analoogselt on Tallinnas Virumäe rööpnimeks Musumägi, millest üks on ajalooline nimi ja teine rahvasuus levinud nimi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles