Lapsevanemad said streigipäevaga hakkama

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne streikivate õpetajate meeleavaldus
Eilne streikivate õpetajate meeleavaldus Foto: Elmo Riig / Sakala

Lasteaialaste vanemad ning nende tööandjad mõistavad õpetajate streigi vajadust, selgus Postimehe küsitlusest kahe Tallinna lasteaia väraval, mis eile streigi tõttu suletud olid.

Eile streigiks suletud Kristiine lasteaia ja kesklinnas asuva Rõõmutarekese lasteaia väravad olid täna taas pärani lahti ning lapsi toodi sinna hulganisti. Ükski last lasteaeda toonud vanem polnud eile oma sõnul suure mure ees olnud, lahendused lapsehoiuks olid neil aga väga erinevad.

«Meil on tööandjad suurepärased, ei tekkinud probleemi – mees oli tööl, mida olin kodukontoris. Mul on selleks kõik võimalused loodud ja saan seda ikka, kui vaja,» rääkis Kristiine lasteaia väraval Ave, kelle 6,5-aastane laps oli mõistlik ja laskis emal päeval töötada.

«Kõik tuttavad said ilusti hakkama,» lisas tema mees Andres. «Pigem oli hea meel – las inimesed streigivad ja saavutavad midagi või tekib lõpuks ometigi korralik streikimise traditsioon ja õpitakse enda eest seisma,» arvas Ave.

«Pool päeva sai ema lapsega kodus olla, siis tuli lapsehoidja. Tal on küll paindlik töögraafik, aga pärast lõunat tuli ikka tööle minna,» rääkis Jaak Õunpuu. Pere 4- ja 6-aastaste lastel on olemas hoidja, kes mehe sõnul justkui vanaema, kes ikka aeg-ajalt lastele aiast puhkust võimaldab. Seega probleemi ei tekkinudki.

Samuti ei häirinud streik Kristelit, kes on niikuinii noorema, 2-aastase lapsega kodus, eile tuli siis kahe lapsega olla. «Mul on jala tulek, ka ühistranspordi streik ei kõiguta mind,» lisas ta.

«Saime hakkama, jagasime elukaaslasega päeva pooleks – mõlemad käisime pool päeva tööl ja teise kodus. Tööandjad olid väga mõistvad, oleks saanud isegi terve päeva vabaks, aga meil mõlemal oli töökohustusi, mis ei lubanud terve päeva eemal olla,» sõnas Karina. «Toetame, las streigivad,» naeris ta tänastki streiki kommenteerides. «Ainult ummikuid on palju – näha, et kõik on oma autod välja võtnud,» lisas ta.

Probleemi polnud ka Rõõmutarekese lasteaia vanematel, kes täna jälle lapsed aeda tõid. «Abikaasa on väikse lapsega niikuinii kodus,» ütles ka. «Elame kesklinnas, kõnnime jala, ongi kasulik,» lausus Anti Joonas.

«Väga hästi saime hakkama!» naeris Peeter. «Kombineerisime – pool päeva oli laps vanaema juures ja pool päeva minuga,» selgitas mees, kes on iseendale tööandja ning sai seetõttu asju sättida.

«Meil oli laps isa töö juures. Laps oli mõistlik, mängis arvutis,» sõnas Triinu. Ka tema töö juures olid mõnedel kolleegidel lapsed kaasas. «Kõik olid mõistlikud, said asjast aru – nii tööandja kui töötajad.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles