Täna hommikul oli streikijate nimekirjas 145 bussijuhti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme jääb Tallinnas enamus liinibusse ilmselt platsile seisma.
Homme jääb Tallinnas enamus liinibusse ilmselt platsile seisma. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti transpordi- ja teetöötajate ametiühingu Tallinna autobussikoondise (TAK) peausaldusisiku Andrei Horuži sõnul andsid ametiühingutegelased täna hommikul koondise juhtkonnale üle 145 streikivast bussijuhist koosneva nimekirja, kuid homme hommikuks see arv kindlasti kasvab.

«See on alles esialgne nimekiri, mille me täna hommikul üle andsime, lõplik nimekiri selgub homme hommikul,» ütles Horuži Postimehele. «Asi on selles, et meil oli täna vähe aega juhte küsitleda, et kas nad osalevad streigis või mitte. Töötan ise bussijuhina ning mul ei olnud ka nii palju aega.»

Horuži mainis, et tema mobiiltelefon heliseb kogu aeg ning üha uusi juhte soovib streigiga ühineda. Tema sõnul tuleb läbi käia nii Mustamäe kui Lasnamäe bussipargist, panna kaks nimekirja kokku ning see TAKi juhtidele homme hommikuks üle anda. Horuži hinnangul võib toetusstreigiga ühineda umbes 85 protsenti bussijuhtidest.

TAKis on 600 bussijuhti, mis tähendab, et ametiühingu hinnangul peaks homme streikima rohkem kui 500 juhti. Horuži sõnul streigib ta ka ise, kuigi tal on homme vaba päev ning seega ei pea ta tööle minema.

«Kui on bussijuhte, kes tahavad sülitada töökollektiivile ja ei toeta õpetajaid ning sõidavad siiski liinile, siis me ei saa neid takistada, see on nende vaba tahe,» ütles Horuži.

Ta lisas, et streikivad bussijuhid tulevad loomulikul hommikul tööle. Seal saab korraldada koosolekuid ning leitakse muud tegevust, igav igal juhul ei hakka.

TAKist pärit info põhjal peaks homme Tallinna transpordiameti soovil bussid vabagraafiku järgi sõitma liinidel 1A, 5, 7, 17, 18, 21A, 40, 60 ja 67. Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul valis transpordiamet niisugused liinid välja, et linn oleks mingilgi määral kaetud. Tegemist on ka ühtede pikemate liinidega. Käigus on homme ka koolibussid.

Aas mainis, et transporditöötajatel on õigus streikida ning linn nagu iga teine tööandja ei saa keelata neil seda teha. Ta lisas, et TAKi juhatuse esimees Enno Tamm on läbi helistanud bussijuhid, kellel on homme vaba päeva ning neid tööle kutsunud, kuid juhid olevat sellest keeldunud.

«Kes tahavad tööd teha, need juhid tulevad välja ja sõidavad, aga liiklus kulgeb igal juhul vaba graafiku järgi,» ütles abilinnapea. «Õigus streikida kehtib aga ka linnale kuuluvate ettevõtete töötajate puhul.»

Aasa sõnul peaksid streikijate lõplikud nimekirjad selguma homme hommikul. Ta ei osanud öelda, millist kahju transporditöötajate toetusstreik linnale kaasa toob. Selliseid arvutusi ei ole tehtud. Kõik selgub siis, kui streik on läbi, sest praegu ei ole teada, kui palju busse, tramme ja trolle siiski liinile läheb.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles