Scanpix viib Savisaare blogiasja politseisse

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kella 16.30ks polnud Edgar Savisaare blogisse tekkinud endiselt viidet selle kohta, kust kasutatud pilt pärineb.
Täna kella 16.30ks polnud Edgar Savisaare blogisse tekkinud endiselt viidet selle kohta, kust kasutatud pilt pärineb. Foto: www.keskerakond.ee/savisaar/

Ajakirjanduse uudispiltide agentuur Scanpix plaanib taotleda Tallinna keskerakondlasest linnapea Edgar Savisaare blogi asjus väärteomenetluse algatamist, kuna meerile saadetud järelepärimine Scanpixi pildi loata kasutamise kohta linnapea blogis oodatud tulemust ei andnud.


Savisaar kasutab oma blogis Scanpixi arhiivis asuvat Postimehe pilti, mille juures ei ole viidet autorlusele ja mille eest ta pole maksnud ning autoriõiguse seadusest lähtuvalt nimetab Scanpixi juhatuse esimees Art Soonets sellist teguviisi lihtsalt intellektuaalse omandi varguseks. Tallinna linnavalitsus ei näe meeri käitumises aga midagi keelatud.



Soonetsi järelepärimisele vastas Tallinna linnavalitsuse nõunik Liina Oja, et Savisaare blogis on tõepoolest kasutatud mõnikord internetist võetud pilte, tehes seda otsingumootor Google pildipanga abil.



Oja möönis, et mõnede piltide all on olnud küll kiri, et foto võib olla autoriõigusega kaitstud, ent puudub üheselt arusaadav viide selle kohta.



«Eesti Vabariigi seadustes ei ole sätestatud ühtseid reegleid isiklike veebipäevikute, mis ei ole klassikalised ajakirjandusväljaanded ega ametlikud kodulehed, täitmise kohta. Internetis olevaid viiteid, linke ja pilte võib seal meie teada vabalt kasutada,» leiab linnavalitsuse nõunik.



Savisaare ainus reaktsioon, mille nõunik edastas, oli see, et linnapea tänab Soonetsit märkuse eest ning loodab ka edaspidisele koostööle.



Soonets ütles Postimees.ee'le Savisaare vastust kommenteerides, et linnapea blogi on ammu ületanud kõik isikliku tarbimise piirid, lisaks on selle aadress www.keskerakond.ee/savisaar/, mis viitab isikliku blogi asemel pigem erakonnale.



«Eesti autoriõiguse seadused kehtivad minu arusaama järgi ikka kogu Eesti vabariigi territooriumil ja ka blogides, mis on avalikkusele avatud, st ei ole kaitstud paroolidega kinnisele ringile,» märkis Soonets.



Scanpixi juhi hinnangul on punkt, mille vastu Savisaare blogis eksiti, autoriõiguse seaduse paragrahv 12 lõige 1 punkt 1, mis ütleb, et teose autoril on õigus esineda üldsuse ees teose loojana ja nõuda teose loomise fakti tunnustamist teose autorsuse seostamise teel tema isiku ja nimega teose mis tahes kasutamisel.



Vähim, mida Scanpix oma järelepärimises taotles, oli see, et loata pildi kasutamise eest oleks vabandatud, küsitud luba tagantjärele ning lisatud viide allikale. Täna pärastlõunaks ei olnud seda aga tehtud.



Seetõttu otsustas Soonets, et teeb blogis ilmunud artiklite, enda järelepärimise ja saadud vastuse alusel väärteomenetluse avalduse politseisse, et see annaks toimuvale oma hinnangu.



Soonets lisas veel, et praegu valitseb internetis võõra vara (pildid ja videod, mida loetakse intellektuaalseks omandiks) kasutamise osas täielik anarhia ning selles osas tuleks kord majja lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles