Keskkonnakaitsjad: Nõmme uus tee rikuks kanakulli eduka pesitsemise

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanakulli pesa.
Kanakulli pesa. Foto: Lauri Kulpsoo

Kaks keskkonnakaitsega tegelevat organisatsiooni on vastu Harku rabametsa kavandatava Pääsküla ümbersõidutee vastu ning muuhulgas väidavad, et uus tee ähvardaks lõpetada kanakulli eduka pesitsemise alal.


MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn ja Nõmme Tee Selts protestivad Pääsküla möödasõidutee vastu, mis praeguse kava kohaselt hakkaks kulgema läbi Harku rabametsa. Uus tee ühendaks Tähetorni tänava ja Tabasalu-Juuliku maantee.

Linnajuhtidele ja linnaplaneerijatele saadetud kirjas nõuavad nad, et praegust teetrassi ei tohiks mingil juhul kinnitada. Nad märgivad, et keskkonnaministeerium on andnud heakskiidu 608 hektari suuruse Harku metsa maastikukaitseala moodustamiseks.

«Praegu menetlusse esitatud teeprojekti eskiislahenduse kohaselt läbiks magistraaltee taas Harku loodavat maastikukaitseala ning kulgeks tükk maad piki Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala serva, mis on otseselt loodusressursi raiskamine,» tõdesid organisatsioonid.

Oma kirjas toovad nad välja, et uue tee rajamisel kaotaks loodav kaitseala oma kaitseväärtust, aheneksid oluliselt linlaste sportimis- ja lõõgastusmisvõimalused ning tee läbiks ka II kaitsekategooria linnu - kanakulli pesapaiga kaitsetsooni.

«Sõidutee rajamine, sealt lähtuv müra ja saaste ähvardaks lõpetada aastaid piirkonnas elutsenud kanakulli eduka pesitsemise,» märkisid ühendused kirjas.

Eesti riik on kanakullide vähenenud arvukuse tõttu võtnud paljud linnu püsielupaigad kaitse alla ning kehtestanud neis erikorra.

Uuele teeprojektile ei andnud oma heakskiitu ka Nõmme linnaosavalitsus, sest on vastu tee viimisele läbi Harku rabametsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles