Haridusministeerium kardab EKA maksejõuetust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Peeter Langovits

Haridus- ja teadusministeerium pole valitsusse viinud Eesti Kunstiakadeemia (EKA) taotlust algatada EKA naaberkinnistu suhtes sundvalduse seadmine, sest ministeeriumi hinnangul seisavad ülikooli ees palju tõsisemad probleemid.


Haridusminister Jaak Aaviksoo selgitas riigikogus esitatud arupärimisele vastates, et ministeerium lubas juba möödunud aastal EKAle selles küsimuses igakülgset koostööd ning tänaseks on sundvalduse seadmiseks vajalikud eeltööd tehtud.

«Haridus- ja teadusministeerium on läbinud olulise osa nendest protseduuridest, mis on vajalikud niisuguse otsuse tegemiseks valitsuse tasemel. Me ei ole seda praegusel hetkel käiku andnud, sest olen siiralt veendunud: see on ainult üks ja ilmselt mitte kõige tõsisem põhjus selles probleemipuntras, mis puudutab Eesti Kunstiakadeemia uue hoone rajamist sinna kohta selle projekti alusel ja nende tähtaegade ja finantsvahendite piires, mis on selleks kavandatud,» rääkis Aaviksoo riigikogus.

«Kui selgub, et kõik muud takistused on tõepoolest kadunud, siis ma arvan, et on nii õigustatud ootus kui ka moraalne õigus asuda sundvalduse seaduse alusel otsuse tegemisele vabariigi valitsuses. Rõhutan: on ekslik arvata, et kodanik, kes oma seaduslikku huve kaitseb, oleks ainus ja peamine põhjus ja tema kiuslikkus oleks selle protsessi venitanud niisuguse piirini, kus me täna oleme,» lisas minister.

Ta nentis, et kui mõni aeg tagasi algas arutelu uue õppehoone mahu, valmimistähtaegade üle, siis tänaseks on tegemist oluliselt tõsisema aruteluga, aruteluga kunstiakadeemia jätkusuutlikkusest ja kõrgema kunstihariduse järjepidevusest.

Aaviksoo lisas, et ministeeriumil pole õigust avalik-õigusliku ülikooli tegevusse sekkuda, kuid et tal on hea meel, et EKA nõustus läbi viima sõltumatut auditit. «Selle auditi tulemused selguvad selle nädala lõpul. Küll aga pean kahetsusväärselt tunnistama, et järelevalve korras saadud esialgsete dokumentide põhjal on tekkinud kahtlus, et aastatel 2007–2012 on tehtud olulisi kinnisvaratehinguid või sõlmitud uue maja projektiga seotud lepinguid, ületades kunstiakadeemia nõukogu kinnitatud eelarvega ette nähtud vahendite mahtu. Sõltumatu audit finantsseisundi ja jätkusuutlikkuse hindamiseks sisaldab oma projektis järgmisi repliike. EKA nii lühiajalist kui pikaajalist maksevõimelisust nähakse äärmiselt madalana ja tema tegevuse jätkamine on mõeldav täiendava finantseerimise kaudu. Sellistes tingimustes on raske tagada EKA finantsilist jätkusuutlikkust. Prognoositava tegevusstsenaariumi kohaselt tekib EKA-l perioodil 2012–2016 pidev maksevõimetus,» kirjeldas minister EKA finantsolukorda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles