Maavanem käskis TOPi ala planeeringu ümber teha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TOPi planeering hõlmab purjespordikeskusest linna poole jäävat ala, kus praegu on rehvitöökoda, parklad ja haljasala.
TOPi planeering hõlmab purjespordikeskusest linna poole jäävat ala, kus praegu on rehvitöökoda, parklad ja haljasala. Foto: Andres Haabu

Harju maavanem Ülle Rajasalu saatis talle järelevalveks esitatud Regati pst 1/3/5 ehk niinimetatud Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse ala detailplaneeringu arendajale ja linnavalitsusele tagasi soovitusega see ümber teha.


Teatavasti plaanib arendaja Rand & Tuulberg TOPist linna poole jäävale mereäärsele alale äripindadega elamukvartali ehitust. Sellele sõdivad ägedalt vastu nii Pirita seltsid kui teisedki Tallinna elanikud.

Planeeringu avaliku väljapaneku ajal esitasid seltside esindajad arvukalt vastuväiteid ning maavanemani jõudis ka 1246 allkirjaga petitsioon kortermajade ehitamise vastu TOPi kõrval olevale parklate ja rohealale.

Vastuväidete esitajad ei nõustu mereäärse haljasala täisehitamisega. Veel tunnevad inimesed muret Pirita teel kasvava liikluskoormuse ning uute elamute kerkimisest põhjustatud lasteaiakohtade nappuse pärast. Erimeelsustele ei leitud lahendust ka maavanema juures toimunud arutelul. Niisugusel juhul peab maavanem andma oma seisukoha vastuväidete kohta ning seekord oli see seisukoht väga karm.

«Võttes arvesse seda, et detailplaneeringu lahenduse suhtes on ilmnenud suur avalik huvi TOPi kompleksist lõuna poole jääval alal, leian, et kohalik omavalitsus peab esitama täiendavad põhjendused oma valiku õigustamiseks ning tõsisemalt kaaluma alternatiivseid planeeringulahendusi, millele on planeeringumenetluse käigus tähelepanu juhtinud erinevad seltsid ja Tallinna elanikud,» otsustas maavanem.

«Juhin siinkohal ka kohaliku omavalitsuse tähelepanu sellele, et planeerimistegevuse eesmärgiks ei ole mitte ainult kinnistu omaniku huvide teostamise võimaldamine, vaid parima võimaliku lahenduse leidmine, arvestades ka teiste huvitatud isikute, säästva ja tasakaalustatud ruumilise arengu kujundamise ning keskkonnakaitse vajadustega. Vastavalt seadusele peab kohalik omavalitsus tagama planeeringu koostamisel avalike huvide ja väärtuste ning huvitatud isikute tasakaalustatud arvestamise, mis on planeeringu kehtestamise eeldus,» lisas ta.

Rajasalu soovitab oma kirjas linnavalitsusel muuhulgas tõsiselt kaaluda elanike ettepanekut säilitada olemasolev mereäärne pargiosa täielikult. Soovituste seas on ka ettepanek «planeerida korterelamute asemele avalikkusele suunatud ühiskondlikke hooneid (nt kultuuri- või hariduse funktsiooniga)».

Umbes samal ajal, kui maavanem järelevalveotsusele alla kirjutas, sai teatavaks, et TOPi arendaja on teinud Eesti Kunstiakadeemiale (EKA) ettepaneku maadevahetuseks. «Kool võiks keskuse arvates kolida nende Pirital asuvale mereäärsele krundile. TOP on vajadusel nõus ka hoone kooli jaoks ise valmis ehitama ning EKA saaks selle aastakümnete jooksul rendimaksetena välja osta, vahendasid TV3 «Seitsmesed uudised».

EKA rektor Signe Kivi vastas vahetuspakkumisele, et niisuguseid variante hakatakse kaaluma siis, kui on lõplikult selge, et Tartu mnt 1 krundile pole võimalik uut õppehoonet ehitada.

Pirita Seltsi juhatuse liige Lea Nilson ütles Postimehele, et erinevalt elamutest EKA hoone ehitusele ilmselt eriti suurt vastuseisu poleks. «Ideaalis me näeksime, et väärtustataks rannaala ja avatust Lillepi pargile. Aga pigem olgu seal kasvõi koolihoone kui elumajad,» lausus Nilson.

Maavanema otsust võib tema sõnul nimetada küllaltki suureks võiduks. Kasvõi juba selle tõttu, et on arvesse võetud ka elanike kogutud allkirju. Seda, et mere äärde võiks EKA õppehoone kerkida, ei pea Nilson eriti tõenäoliseks. «Tallinna peaarhitekt ütles väga hästi, et EKA peaks asuma ikkagi kesklinnas. Aga juba see on hea, et arendaja otsib erinevaid lahendusi,» arvas Nilson.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles