Tallinna streigilasteaiad võivad uksed kinni hoida

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lasteaedadele õpetajate streigi ajal kohustust uksi lahti hoida ei pandud.
Tallinna lasteaedadele õpetajate streigi ajal kohustust uksi lahti hoida ei pandud. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Üldjuhul on omavalitsused streikivatele haridusasutustele andnud korralduse, et uksi päris kinni panna ei tohi ning lapsi linna peale jätta ei või, vaid Tallinn pole seekord nii rangeid juhiseid andnud ning jätnud asja direktorite-juhatajate endi otsustada. Nii on mõned lasteaiad streigi ajal päris kinni.

Kui koolilapsed jäetakse streigi ajaks enamasti juba rahulikult omapäi koju, siis lasteaialaste vanematel kerkib mure, kuhu streigipäeval lapsed panna. On perekondi, kes lapsehoidja välja kutsunud, kellel aitavad vanavanemad või sugulased. Mõni tööandja on andnud lastega töötajatele vaba päeva. On aga peresid, kel selliseid võimalusi pole – samuti nagu töökohti, kuhu lapsi kuidagi kaasa võtta ei saa.

Üldjuhul on omavalitsused streikivatele asutustele andnud korralduse, et uksi päris kinni panna ei tohi ning lapsi linna peale jätta ei või. Nii kinnitati Postimehele näiteks Pärnust, Raplast, Rakverest. Sama on teatanud Tartu linnavalitsus.

«Kõik koolid ja lasteaiad on avatud ning toimub ka laste toitlustamine. Näiteks Alu lasteaed-algkool läheb lastega matkale, Rapla Vesiroosi gümnaasiumis osalevad lapsed huviringides jne,» märkis Rapla vallavalitsuse avalike suhete spetsialist Kaili Kalamäe, kelle sõnul streigivad Rapla vallas kõik koolid ja need kolm lasteaeda, kes on koolidega üks asutus, ei streigi vaid linna lasteaiad.

«Kõik streigis osalevad õppeasutused on avatud,» kinnitas ka Rakvere avalike suhete spetsialist Hilje Pakkanen. Tema sõnul on tegevused streigipäevadel korraldatud õppeasutuseti väga erinevalt. «Üldine soovitus on olnud võimalusel jätta laps koju. Kui see ei ole võimalik ja ei ole tagatud lapse piisav järelevalve selle kaudu, siis asutuste uksed on avatud. Korraldatakse ühistegevusi ja muud,» sõnas Pakkanen.

Ka Pärnu linna avalike suhete juht Maria Murakas-Ollo rõhutas, et ühtegi asutust seoses streigiga kinni panna lubatud ei ole. «Koolides ja lasteaedades peab asutuse siseselt õppe- ja kasvatustöö olema korraldatud ning kõik lapsed hoitud. Toonitan ka, et asutused, mis streigivad, ei tee seda kogu isikkoosseisuliselt.»

Tallinn korraldust ei andnud

Tallinn on seekord olnud teistest leebem. Osades streikivates lasteaedades avatakse valverühmad, ent on neidki aedu, kus lastele ei pakuta päeval toitu või kes panevad uksed täitsa kinni.

Haridusameti juht Andres Pajula ütles, et Tallinn tõesti lasteasutuste juhtidele ette ei kirjutanud, et lasteaiad tuleb tingimata lahti hoida või teha valverühmad, vaid usaldas asutuste juhte nende otsuste tegemisel. «Meie osutasime kahele olulisele asjale – ükskõik, milline on otsus, laste elu ja tervis peab olema tagatud. Ning teiseks palusime mitte streikida lastevanemate vastu ehk kui keegi on sundseisus, siis koostöös leitakse lapse hoidmiseks lahendus, kas naabermajas või muul moel,» rääkis Pajula.

Pealinna haridusasutustest osaleb streigis suurem osa. Tallinna 128 lasteaiast streigib 75, neist 48 ühe päeva, 19 kaks ja kaheksa kolm päeva. Munitsipaalkoolidest ei tööta kolmapäeval 44, neljapäeval 30 ja reedel 20 kooli.

«Ühes lasteaias, kus kõik pedagoogid on otsustanud streikida kolm päeva, on lepitud kokku, et valverühma ei avata,» tõi haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar näite. «Direktor on majas 12 tundi ja kui keegi peaks ikkagi oma lapse hommikul lasteaeda tooma, lahendab direktor olukorra jooksvalt. Tööl on ka õpetajaabid, kes ei streigi, ning abipersonal,» lisas Jürisaar.

«Teine lasteaed aga pakub vajadusel nii-öelda lastehoidu (liikumis- ja muusikategevused, multifilmide vaatamine, õue tegevused, puhketund), lähtudes sellest, et laps tunneks end mugavalt, turvaliselt ja hoitult. Toitlustamine toimub. Kolmanda variandina on lasteaedu, kus töötajad streigivad küll kolm päeva, kuid teevad seda erinevatel päevadel ja seega on lasteaias kõikidel päevadel avatud valverühmad,» rääkis ta.

«Kõige rohkem lasteaedu streigib 7. märtsil ja selleks päevaks on lastevanematega saavutatud kokkulepe, et lasteaedades lapsi vastu ei võeta. Lasteaedades on siiski tööl direktorid ja mittestreikivad töötajad ning vajadusel tegeletakse lastega, kelle vanematel ei ole võimalik oma last koju jätta,» lausus Jürisaar.

Kui õpilaste vanematele on soovitatud laps koju jätta, siis lasteaialaste puhul on asi jäetud vanemate fantaasia hooleks. «Kes kasutab vanavanemate või hoidja abi, kes võtab vaba päeva. Asutustel tuleb arvestada ka nende vanematega, kelle ainsaks võimaluseks on lapse lasteaeda toomine,» sõnas Jürisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles