Tallinn pakub õpetajatele palgatõusu asemel meeleavaldust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnapea Edgar Savisaar teatas eile, et Tallinna linn toetab õpetajate ja lasteaednike väljaastumisi oma õiguste kaitseks, kuigi pedagoogide palgatõus on tema juhitava linnavalitsuse otsustada.


«Nõuame koos streikijatega Vabariigi Valitsuse poolt õpetajate ja lasteaednike palkade tõstmist. Riik peab õpetajatele raha leidma ning seda mitte omavalitsuste arvelt, kelle taskud on niigi juba tühjaks tehtud,» teatas Savisaar Raepressi vahendusel.

Savisaar lubas, et 8. märtsil korraldab linnavalitsus Kalevi Spordihallis solidaarsusmeeleavalduse streikijate toetuseks, millest kutsutakse linnarahvast osa võtma.

Tallinna volikogu opositsioon tuletas seepeale linnapeale meelde, et õpetajate palga suuruse üle otsustab kohalik omavalitsus. «Haridusminister Jaak Aaviksoo on lubanud aastast 2013 õpetajate palku tõsta ning me toetame teda selles. Samas Edgar Savisaare avaldus streigi toetuseks on kui lahtisest uksest sisse murdmine. Tallinna linnapea peaks teadma: pedagoogide lõpliku palganumbri otsustab omavalitsus ehk siis tema enda linnavalitsus,» ütles Tallinna linnavolikogu opositsioonilise Reformierakonna fraktsiooni esimees Õnne Pillak.

Ta lisas, et vaenu õhutamise asemel võiks Tallinna linnavõim teha konstruktiivset koostöö tagamaks pealinna õpetajatele paremad palgatingimused. «Esimene samm selles suunas võiks olla see, et linnapea vaatab kriitilise pilguga üle Tallinna eelarve. Osaliselt on ka linnaeelarve prioriteetide ümber vaatamisest võimalik õpetajate palku tõsta, selles osas peaks linn õpetajatele vastu tulema, mitte looma ebareaalset munitsipaalriiki,» ütles Pillak.

Ka haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaare sõnul on üllatav Tallinna linnapea avaldus, et 8. märtsil korraldab Tallinna linnavalitsus streikijate toetuseks meeleavalduse, millest kutsutakse linnarahvast osa võtma. «Õpetajate palkade kasvu üheks allikaks on selleks eraldatud vahendite sihipärane kasutamine,» ütles Käosaar ja toonitas, et Tallinna linnavalitsus kui koolipidaja ja õpetajate tööandja peaks meeleavalduse korraldamise asemel ennekõike maksma õpetajatele välja täismahus palga, mille riik on linnale selleks otstarbeks eraldanud.

Haridus- ja teadusministeerium koostas õpetajate palgavahendite analüüsi 2010. aasta kohta, millest selgus, et õpetajate palkadeks eraldatud riigipoolne toetus ei ole jõudnud täies ulatuses õpetajateni. Tallinna puhul on riik eraldanud tervelt 11 protsenti ehk siis 55 miljonit krooni rohkem, kui õpetajateni jõudis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles